COVID-19: Фауна, спокойствие и по-чист въздух

Докато светът все още е парализиран от пандемията, земята най-сетне получи заслужена почивка от вредните емисии, замърсяването на водата и почвата и тълпите от хора. Ето за какво става дума:

 

За мнозина от нас не е особено приятно, че ни се наложи да останем по домовете си, след като почти целият свят обяви извънредно положение. И това е разбираемо – особено, след като настъпващото пролетно и затоплящо се време ни изкушава да излезем и да му се насладим. И докато една част от хората мислят, че сегашната епидемия е наказание за човешките грехове, останалата все пак успява да прозре в нея житейски урок, който рано или късно трябваше да бъде научен.

Пустите улици на Милано.

На всички е известно, че през последните десетилетия природата непрестанно бе замърсявана и унищожавана от човешката ръка. Въпреки загрижеността на повечето световни лидери, еколози и други известни личности, все още не е постигнат консенсус за опазването на флората и фауната на земята. Но няколко снимки и видео клипове, които неотдавна се появиха в социалните мрежи, показват, че майката природа най-после започна да получава това, от което толкова много се нуждаеше.

Патици, които се разхождат свободно в Париж.

След обезлюдяването на градовете, по улиците се появиха различни видове животни. Без да биват обезпокоявани от туристи и местни в Париж се разхождат патици, пума посети столицата на Чили, глигани бяха забелязани да тичат из Барселона, а стадо кози покориха улиците на уелско градче.

Пума в Сантиаго де Чили.

Навън почти няма жива душа, а това, на свой ред, е идеалната възможност за животните свободно да отидат, където си поискат… това е много позитивен знак за природата.“ – съобщава Реми Лулия от Société nationale de protection de la nature (SNPN) пред Franceinfo.

Делфините в Сардиния се радват на липсата на фериботи.

Преди броени дни в Бразилия се случи друго прекрасно събитие. Деветдесет и седем бебета костенурки, обявени за „критично застрашен вид“ от асоциацията на WWF, се излюпиха и спокойно достигнаха непритеснени до водите на Атлантическия океан. Въпреки че повечето жители на държавата се намират под карантина, няколко членове на бразилското правителство имаха честта да присъстват на този вълнуващ природен феномен.

Новоизлюпените бебета костенурки в Бразилия.

Наистина е прекрасно, защото виждате точния момент, когато се излюпват от яйцата си и с мънички крачици се предвижват до океана.“ – обяснява Роберто Куто, секретар по околната среда на бразилския щат Сао Пауло, пред британската медия Guardian.

Обезлюден Париж.

Освен, че фауната се чувства по-спокойна и по-свободна, водите и въздухът на планетата също започнаха да се прочистват. Венеция и Париж са красноречиви примери за това. След като круизните корабчета, гондолите и туристите временно оставиха Ла Серенисима на спокойствие, не само, че лагуните ѝ се избистриха, но и в тях бяха забелязани да плуват отново лебеди, делфини и риби. Същевременно френската столица, която е сред най-замърсените градове на планетата, вече може да се похвали с по-ниски нива на вредни емисии и фини прахови частици. Според организацията с нестопанска цел Airparif, отговаряща за региона Ил дьо Франс, за първи път от 40 години насам бе отбелязано видимо подобрение на качеството на въздуха.

И така, докато ние очакваме най-сетне суматохата около коронавируса да утихне и да се върнем към нормалния си начин на живот, планетата ни вече ще е получила достатъчно време, за да си отпочине. Както се казва –  всяко зло за добро.