Jaguar XE SV Project 8 – съвършеният автомобил

Един от най-успешните колекционерски автомобили на SVO – Project 8 е ръчно изработен седан с четири врати и динамика на суперавтомобил. От него ще бъдат произведени 300 броя, като всеки ще бъде сглобен изцяло ръчно.

Project 8 е ексклузивно оборудван с най-мощната версия на 5-литровия бензинов двигател V8 с компресор суперчарджър на Jaguar Land Rover. Силовият агрегат има 600 к.с. с титаниева активна изпускателна система. Задвижването на всички колела на Jaguar и използвана от моторните спортове аеродинамика, генерират постигане на максимална скорост от 322 км/ч. и ускорение от 0 до 100 км/ч за 3.3 секунди, което прави Project 8 най-бързо ускоряващия Jaguar досега.

Project 8 включва редица целенасочени модификации от панелите на олекотената алуминиева каросерия на надгражданият XE, включително: броня от карбонови влакна с усъвършенствани отвори за охлаждане, вентилиран преден капак от карбонови влакна, разширена каросерия, покриваща 20-инчови ковани алуминиеви джанти, регулируем преден сплитер, плоска защита под каросерията, задна броня от карбонови влакна, заден дифузьор и регулируемо задно аеродинамично крило. Колата е най-лекият седан с двигател V8 в гамата на Jaguar.

Усъвършенстването продължава в купето с деликатна облицовка от лъскави карбонови влакна и Alcantara на спортния волан, инструменталния панел и корите на вратите. Осем степенната трансмисия Quickshift може да се управлява от алуминиеви пера за смяна на предавките, разположени зад волана или от централен лост Pistolshift – още едно нововъведение при XE. При пускането му в продажба Project 8 ще бъде наличен в две спецификации.

Стандартният четириместен модел включва най-новите предни седалки Performance с магнезиеви рамки на Jaguar плюс облегалки на задните седалки с подчертан контур за максимална опора. Опционалният двуместен пакет Track включва олекотени предни състезателни седалки от карбонови влакна с четири точкови колани. Цената на този спортен автомобил се определя около 190 000 долара.