Кой прави костюмите, часовниците и автомобилите на Джеймс Бонд

Премиерата на най-новия филм от бондианата се отложи за есента. Е, „Смъртта може да почака”, но пък сега е времето да прегледаме брандовете, чиято продукция ще видим на екрана. Да не говорим че Даниъл Крейг за последен път използва костюма, часовника и автомобилите на Джеймс Бонд.  

 

 

Том и Джейми

От 1962 г., когато излиза първият филм за Джеймс Бонд с Шон Конъри в главната роля, зрителите започнаха да асоциират персонажа на Иън Флеминг с умението му да носи безупречно костюм и смокинг. Фразата „Облечен като Джеймс Бонд” е разбираема за всички, и всеки нов филм внася нови подробности в този образ. За правото да облекат главния денди на киноиндустрията се конкурират най-добрите от най-добрите. No Time to Die ще стане четвъртият филм от поредицата, в който основен доставчик на костюмите е Том Форд, като този път брандът му ще облече и главната героиня – специален агент Номи. „Джеймс Бонд с неговата елегантност и любов към разкоша е въплъщение на мъжете Tom Ford”, – коментира дизайнерът. За по-неформалната визия на Джеймс Бонд отговаря италианският бранд Massimo Alba, чиито дрехи Даниъл Крейг често носи извън филмите. Лекият костюм в пясъчен цвят и синята риза с вратовръзка му стоят съвсем органично. Единствената британска вещ в гардероба на главния британски шпионин са обувките Crockett & Jones. На това му се казва глобализация…

Официалният часовник на Джеймс Бонд – Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition.

 

25 години на ръката на спецагента

Бонд тръгва да изпълнява задачи с Omega Seamaster на китката от 1995 година. Любопитно е, че в юбилейната лента фигурира дайвърския модел Seamaster с ретро дизайн, подобен на онзи, който носи актьорът Пиърс Броснън във филма „Златното око”. Тогава Бонд за пръв път изпробва Omega – така решава Линди Хеминг, художник по костюмите и носител на наградата „Оскар”: „На Бонд – морски офицер, водолаз и джентълмен, най-много ще му отива Seamaster със син циферблат”. В разработката на новия модел е участвал и Даниъл Крейг, който, впрочем, изпълнява ролята на Бонд за последен път. „Решихме, че като военен, за агент 007 е важно часовникът му да бъде лек. Аз предложих цвета и няколко винтидж щрихи”. Корпусът и гривната на Seamaster Diver 300M 007 Edition са изработени от лек титан на марката  Grade 2, а циферблатът – от алуминий. Предлага се и вариант с текстилна каишка NATO. Часовникът има резервна мощност от 55 часа.

Даниъл Крейг демонстрира на принц Чарлз Aston Martin DB5 – основният автомобил в историята на бондианата.

 

Карай, Великобритания!

Откакто за последен път за Пиърс Броснан, в частта на бондианата „Не умирай днес”, агент 007 смени BMW с Aston Martin, Бонд остава верен на британската марка. В различни епизоди на „Смъртта може да почака” се появяват четири различни Aston Martin, демонстриращи настоящето, миналото и бъдещето на бранда. Най-новият DBS Superleggera, Valhalla, която още подготвят за серийно производство и класическите DB5 и V8 Vantage, които са история не само на Aston Martin, но и на бондианата. За DB5 „Смъртта може да почака” ще стане осмият филм, а за V8 Vantage – втори. Друга британска автомобилна марка, присъстваща в лентата, е Land Rover. В един от епизодите Даниъл Крейг се появява зад волана на Land Rover Series III от средата на 70-те години на ХХ век. Противниците на Бонд получиха потомци на  Series III – най-новите Land Rover Defender, както и Range Rover Sport SVR. Потвърдено е и участието във филма на Range Rover Classic от началото на 90-те години.

Land Rover Defender 110 участва във снимките още преди началото на официалните му продажби.