Сентендре – едно от европейските културни богатства

Преди броени дни унгарският град, намиращ се на 20 км. северно от Будапеща, бе удостоен със знака за европейско наследство (ЗЕН) от Европейската комисия. Запознаваме ви не само с историята и културното значение на Сентендре, но и какво представлява това почетно отличие.

 

История

Историята на очарователното градче започва още през I в. сл. Хр., когато римляните построили военния лагер и крепост Улцизия Кастра. Осем века по-късно на мястото пристигат маджарите, които възстановяват разрушената римска крепост. За първи път градът се споменава през XI век – основан е под името Санктус Андреас, в чест на християнския светец Свети Андрей. След битката при Мохач (1526 г.), когато унгарското кралство окончателно пада под османска власт, Сентендре се обезлюдява и потъва в руини.

Културният му подем започва след отвоюването на унгарските земи от Хабсбургската монархия. Постепенно в Сентендре се заселват сръбски и гръцки бежанци от гнета на Османската империя, които смесват обичаите и бита си с тези на местното население, съставено от унгарци, австрийци, словаци и хървати. Сентендре преживява и множество беди като наводнения и чумни пандемии. Затова на централния площад бил издигнат бароков кръст, който може да бъде видян и в наши дни, в знак на благодарност от пощаденото от чумната епидемия население. В началото на XX в. се прочува като любимо място на художниците, привличайки ги с идиличния си чар. Впрочем унгарският град е известен и с красивата си и богата архитектура в бароков стил.

 

Оттук можете да се насладите и да разгледате виртуално прекрасния Сентендре – https://www.youtube.com/watch?v=1001od7PWH0

https://www.youtube.com/watch?v=1-YA21Ohi6Q

 

Почести от Европейския съюз

Заради културното му и историческо богатство преди броени дни Сентендре, заедно с още десетина градове, заслужи уважението и адмирациите на Европейската комисия.

Европейската комисия.

Горещо поздравявам десетте нови места, които бяха наградени от нас със знака за европейско културно наследство. Всички те предоставят огромни възможности на европейските граждани не само да се свържат с културното си наследство, но и да се засили чувството им за принадлежност към Европейския съюз.“ – съобщава Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Освен това, според Европейската комисия, културното наследство изиграва важна роля за развитието и превръщането на Сентендре в мост между най-различни културни региони: между Запада и Изтока, между Балканите и Карпатския басейн, между католическото и православното християнство.

Отляво: сръбска православна църква, отдясно: унгарска католическа църква.

Сентендре се характеризира с духа на многоетническа и религиозна толерантност, градската устойчивост и творчеството от края на XVII век, произтичащи от трансграничното му местоположение.” – допълва Европейската комисия.

 

Знакът за европейско наследство

Знакът за европейско наследство представлява инициатива на Европейския съюз, която цели да популяризира обекти на европейското наследство, станали символи на европейската интеграция, ценности, идеали и история. Очаква се тя да доведе до задълбочаване на процеса на сближаване на Европейския съюз с неговите граждани –  засилване на чувството им за принадлежност към съюза и уважението им към общото културно наследство и европейски ценности.

Сентендре – знаме и герб.

Градовете, удостоени със ЗЕН, имат следните правомощия и ползи:

– да поставят табела с изображение на логото на ЗЕН;

– да се възползват от възможността за по-широкото популяризиране и интегриране в комуникационната стратегия на Европейския съюз, както и използването на комуникационните средства, предоставяни от него;

– да се възползват от възможности за създаване на контакти и обмен на най-добри практики.