Британците с ново забавление: да видим библиотеките на политиците

Британският „Гардиън” приканва читателите си да се посветят на една нова игра: да наблюдават новинарските емисии с включванията на любимите си политици директно от хола и да коментират кой какви книги е подредил в библиотеката си.

 

За какво ни говори фактът, че Борис Джонсън има в библиотеката си цяла поредица дебели книги, подвързани с твърди корици, със златни и червени гръбчета, които сякаш са донесени от приказната Александрийска библиотека? А как ще си обясните, че принц Чарлз държи на най-лично място в библиотеката си книги на Дик Франсис – авторът на трилъри и криминални романи бестселъри?

 

Ето няколко  любопитни наблюдения върху рафтовете с книги на известни фигури от политическия елит:

 

Доминик Рааб

 

Британският външен министър Доминик Рааб, който ще ръководи правителството, докато премиерът Борис Джонсън е в интензивно отделение, изглежда набързо е „комплектовал” книгите в библиотечката си – часове преди да се появи по BBC News. Застанал пред перваза, до него се виждат няколко съвсем нови заглавия – биографиите на Ричард Никсън и Арнолд Шварценегер, дебела книга върху икономиката, издадена от Economist, „Виртуалната история” на Найл Фъргюсън, в която известният историк задава въпроси от типа: „Ами ако Великобритания не беше участвала в Първата световна война? Ами ако Германия беше спечелила Втората световна?“ В този дух коментатори в социалните мрежи продължават с питанията: Ами ако Рааб беше прочел книгата по икономика, преди да се забъркаме в цялата тази каша с „Брексит”?

 

Кейт Мидълтън

„Кейт Мидълтън показа невероятната си библиотека и тя обещава да ви разкрие неподозирани тайни” – така списание Hello! рекламира своето ново издание. Оказва се обаче, че в библиотеката й има предимно класики, които са красиви издания на Penguin Classics, но това далеч не означава, че са невероятни. Самата херцогиня е признавала, че много харесва съвременни трилъри от типа на „Момичето от влака“ на Паула Хоукинс, която е издавана и на български, но в библиотеката й виждаме по-„канонични” заглавия – „Разум и чувства” и „Менсфийлд парк” от Джейн Остин, „Портретът на Дориан Грей” от Оскар Уайлд и „Мидълмарч” от Джордж Елиът.

 

Никола Стърджън

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън казва, че изолацията е подходящ момент за раждане на конспиративни теории. И явно има основание да го твърди. Тя е известна като запален читател, а от колекцията й се вижда, че е голям фен на шотландски автори. Но защо, запитаха се някои, при едно от интервютата й по полиците на библиотеката й бяха наредени книги на Иън Ранкин – шотландски криминален писател, известен с поредицата си мистерии с героя инспектор Джон Ребус, а след това камерите показаха рафтове с книги на шотландската кралица на „тартан ноара” (характерен местен криминален жанр) Вал Макдермидс? Дали причината за това не бе публично изразеното мнение на Ранкин, че при референдум за отделянето на Шотландия от Великобритания инспектор Джон Ребус би гласувал против? Нещо, което със сигурност не се е харесало на Стърджън, която е отявлен радетел на идеята за независима Шотландия. При по-внимателно вглеждане се вижда, че тя просто е разместила два рафта.

 

Риши Сунак

Британския министър на финансите Риши Сунак като че ли спечели симпатиите на мнозинството британци не само с идеята си за 350 млрд. британски лири финансова помощ с различни инструменти за бизнеса, която нарече „целувка на живота“, но и със снимка от дома му, откъдето работи. Неговите фенове бяха впечатлени от работното му бюро с два компютърни екрана и богата библиотека. Сунак печели точки пред Рааб – личи си, че не от вчера попълва библиотеката си. На рафтовете могат да се видят популярните класически романи, издавани в поредицата Penguin Popular Classics, която спря да излиза през 2013 година. Дали пък Риши Сунак не може да заеме няколко книги на колегата си Рааб?