За Седмицата на висшата мода в Париж с възхищение седмици наред

Седмицата на висшата мода е вече в миналото, но за нея тепърва ще се говори. Проведе се от 5 до 8 юли в Париж и бе придружена от много включвания на живо. Dior, Chanel, Zuhair Murad са част от модните къщи, които представиха новите си колекции пред публика. Ето заради чии дизайнерски решения, демонстрирани на Седмицата на висшата мода в Париж, провеждаща се традиционно през януари и юли, ще се говори още седмици наред.

 

 

1. Schiaparelli

Модната къща Schiaparelli направи особено впечатление с колекцията си Matador. Дизайнерът Даниел Розбъри бе създал истински произведения на изкуството, смесвайки испанската страст с ДНК-то на Schiaparelli, а то накратко може да се опише така – пищни форми, версайски украшения и бюстиета с формата на цветя. Дизайнерът бе обърнал специално внимание на бижутата – всички те са със сюрреалистични мотиви, вдъхновени от работата на Салвадор Дали.

 

2. Iris Van Herpen

По изключително необичаен начин бе представена колекцията на модната къща Iris Van Herpen. Холандската дизайнерка Айрис ван Херпен винаги се е вдъхновявала от природата, за да разнообрази мотивите в облеклата си. Но този път сценарият бе по-различен – поканена бе световната шампионка по парашутизъм французойката Домитий Кигер. Айрис ван Херпен бе създала рокля специално за нея, с която да скача от самолет. Дрехата издържа не само на мощни въздушни течения, но и на твърдо кацане. Освенв това Херпен показа пет рокли, ушити от рециклирани отпадъци, извадени от океана благодарение на природозащитната организация Parley for the Oceans.

„Искам да придам ново значение на модата в епохата на технологиите. Висшата мода е като лаборатория за индустрията ни, обърната с поглед към бъдещето“ – коментира Айрис.

 

3. Zuhair Murad

Миналата година експлозия в Бейрут унищожи немалка част от скиците на модната къща Zuhair Murad. Нейният основател – ливанският моден дизайнер Зухаир Мурад призна, че в пламъците е изгорял резултатът от 20 години негов упорит труд. Участието в Седмицата на висшата мода обаче го накарало отново да се почувства „жив и щастлив“. Такива емоции навяваха роклите на Мурад, вдъхновени от естетиката на Венеция. В немалко от тях той бе втъкал скъпоценни камъни, злато и кристали.

 

4. Fendi

Супермоделите от 90-е години Паулина Поризкова, Кейт Мос и Кристи Търлингтън станаха основни действащи лица във видеоклипа, рекламиращ колекцията на Fendi. Тази година творческият директор на марката Ким Джоунс не издигаше лозунги и не отправяше послания, а просто показваше красиви дрехи с тюл, пухкави пера, волани, драперии.

 

5. Dior

Творческият директор на Dior Мария Грация Кюри по традиция събра най-големите звезди за дефилето си: Дженифър Лорънс, Кара Делевин, Джесика Частейн, Моника Белучи, Анна Уинтур и други. Кюри бе заложила не само на материите и формите – поли с колани – корсети, вечерни рокли, обшити с пера или с плисета, но и на най-големия социален проблем в последно време – пандемията. „Пандемията се превърна в тежко изпитание за жените – особено за онези от тях, работещи в модната индустрия. Модата – това не са само скици, а хората, които ги рисуват и превръщат в дрехи“ – подчерта дизайнерката Кюри.

 

6. Chanel

„Днес започваме всичко отначало“ – бе обявил Бруно Павловски от Chanel с колекцията си. Но критиките не закъсняха – обвиниха го, че е създал скучни и откъснати от реалността дрехи. „Жалко за 2000-те часа ръчна работа – не си е струвало да се хвърлят толкова много усилия за поли с драперии и сребърни пайети“ – коментираха модни спецове.

 

7. Balenciaga

За Balenciaga участието й в седмицата на Висшата мода бе първата й подобна проява след 53 години. Сегашният й творчески директор Демна Гвасалия бе избрал да покаже облеклата без музикален фон – само с шумолене на дрехи и звуци от снимащи телефони. В основата на колекцията му бяха костюми от деним с паднали рамене, големи пухени якета, хавлиени халати, вталени рокли от туид.

 

8. Уляна Сергеенко

Единственият руски участник в Седмицата на висшата мода бе Уляна Сергеенко. Тя показа минифилм с колекцията си, чийто автор бе нейната приятелка – известната руска режисьорка Рената Литвинова. Основната и единствена роля във видеото бе поверена на супермодела -Наталия Водянова, която бе в необичайно амплоа – брюнетка, с къса прическа. Тя дефилираше покрай гора. За колекцията си Сергеенко бе черпила вдъхновение от красивата природа в руската част на Карелия. Това бе причината в модната колекция да бъдат включени много птици и животни – основни действащи лица в езическите митове на руското население в Карелия. А как тези приказни същества са провокирали и вдъхновили зрителите на Седмицата на висшата мода в Париж, тепърва ще разберем.