Великобритания казва “край” на вейповете

Преди броени дни Обединеното кралство сюрпризира мнозина с решението си да преустанови продажбата на най-модерното в момента устройство сред подрастващите. Ето за какво иде реч:

 

Преди време на пазара се появиха така наречените вейпове (vapes), които не само се оказаха голям хит сред пушачите, но също и сред юношите. А и как да не станат – шарени, с различни вкусове и тъй като се водят вид електронни цигари, реално могат да бъдат използвани навсякъде – особено в затворени пространства.

Вейпове.

До тук добре, но в момента редица държави по света алармират за опасната модата, включително и Великобритания. По информация на Evening Standard, Кралството сериозно обмисля да приеме закони, забраняващи продажбата на вейпове – особено на лицата под 18-годишна възраст.

Мишел Донелан.

Мишел Донелан, секретарката на Министерството на науката, иновациите и технологиите, донякъде потвърди слуховете: “Този тренд е много тревожен, тъй като всекидневно виждаме как все повече деца посягат към вейповете – особено тези, които никога досега не са пушили. А тъй като това е много опасно и вредно за здравето им, трябва да се предприемат незабавни мерки.” – разказва британката по време на интервю с Sky News.

Вейп в вкус на горски плодове.

Макар че и Уелското правителство също приветства новата забрана, опасенията на мнозина все още остават неопровергани. Немалко търговци и експерти алармират, че новият закон ще провокира продажбите на електронните цигари на черно.

Млад потребител в TikTok, които се хвали, че съчетава дневния си тоалет с вайповете си.

В интерес на истината, социалните мрежи също са на прицел. Оказва се, че до този момент, китайското приложение TikTok безпроблемно е рекламирало четири вида вейпове: The Disposable Vape Store, Innofly HK, Vapes Bars и Zovoo. Ала от известно време насам рекламите са били блокирани в апликацията.

Елизабет Борн.

Впрочем, не само великобританските власти са се заели с тази тежка задача. Преди броени дни френският министър-председател Елизабет Борн също реши да задвижи процедурата по забраняването на вейповете във Франция, познати и като „pufss”. А в България – използването им в закритите пространства и градския транспорт.