Всички българи са добре дошли в Монголия

В последния – 70-и брой на списание “Banker Special” Н. Пр. г-жа Саянаа Лхагвасурен, посланик на Монголия в България, споделя пред Силвия Джагарова и Калоян Атанасов своите впечатления от страната ни.

Н. Пр. г-жа Саянаа Лхагвасурен е посланик на Монголия в България от 17 декември 2021 година. Между 2014 г. и 2021 г. г-жа Лхагвасурен работи за Правителството на Монголия като началник на кабинета и старши съветник на заместник министър-председателя и съветник на заместник министър-председателя относно външната политика и управлението на извънредните ситуации.

Носител е на наградите Golden Polar Star и Honorable Order of Red Banner of Labor.

Ваше Превъзходителство, Вие сте посланик на Монголия в България от декември 2021 година. Какви впечатления придобихте от страната ни досега?

Обичам да изследвам България, тъй като страната ви не спира да ме удивлява с богатото си историческо, културно, религиозно, етническо и географско разнообразие. Всеки регион, всеки град и всяко село има своята уникалност. Колкото повече пътувам, толкова повече българи срещам, научавам и виждам нещо красиво.

Обичам да пътувам из България. За година и половина, откакто живея тук, съм била на много места, но посещенията ми в Националния исторически музей и Националния природонаучен музей ми показаха, че имам много още да уча как да ценя тази красива страна.

Близки ли са българите и монголците като манталитет и мироглед?

Откакто съм в България, много българи са ми казвали, че ние – монголците и българите, имаме общи исторически корени. Смятам, че това твърдение не е безпочвено. Когато бях в Плиска и посетих местния музей, видях жилище, което е подобно на „гер“ – монголски тип жилище, където номадските хора са живели от поколения, а дори и сега в селските ни райони хората живеят в „герс“.

Споделяме и възхищението от силата, славата и красотата на конете и вече близо 20 години нашето посолство организира съвместно с Община Своге състезанията по конни надбягвания всяка година на Тодоровден.

Има някои прилики дори в имената на географските области и топоними. Например, когато бях в град Бургас, се замислих дали името на града има някаква връзка с една монголска дума „бургас“, която означава „храсти и дървета“.

От друга страна смятам, че монголците и българите са много сходни по своите лични качества и народопсихология – ние сме отворени, лесни за общуване и обичаме да проявяваме гостоприемството си. Бях благословена със сърдечното приятелство и сътрудничество от страна на българските си колеги и приятели. Използвам тази възможност, за да благодаря на всеки български приятел и колега за приятелството и подкрепата.

Как се развиват нашите двустранни икономически, политически и културни отношения? В кои области сте доволни от постигнатите резултати и къде има нужда от подобрение?

Монголия и България имат дългогодишни приятелски отношения и сътрудничество, датиращи от 1950 г., когато нашите страни установяват дипломатически отношения. Много монголци са учили в български университети в областта на селското стопанство, минното дело, медицината, музикалните изкуства, инженерството и бизнес управлението.

Дори сега имаме около 20 студенти в София, Благоевград, Пловдив и Стара Загора, някои от които учат в рамките на междуправителствената програма за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и спорта.

България подкрепи изграждането на нашата месопреработвателна, кожарска и минна промишленост, а скоро ще подновим сътрудничеството си в селскостопанския сектор чрез междуправителствената програма за техническа помощ в Монголия.

Вярвам, че една от новите посоки на двустранното сътрудничество може да бъде организирането на съвместни изследвания на монголски и български историци. Работим върху установяването на партньорство между националните ни архиви и националните библиотеки, което ще бъде инструмент за изучаване на дълбоките исторически корени на нашите отношения, датиращи още от древността.

Щастлива съм да споделя с вас, че през 2022 г. нашето посолство допринесе за подписването на меморандумите за разбирателство между Монголската информационна агенция и Българската телеграфна агенция, както и между Монголската национална телевизия и радио и Българската национална телевизия, които позволиха двустранен обмен на медийно съдържание. Така монголците и българите ще научат повече за двете страни.

Инвестират ли монголски компании в България, както и български в Монголия?

Това е областта, в която трябва да работим повече, за да сме сигурни, че монголците и българите взаимно разбират какви са възможностите за инвестиции. Докато търговско-икономическите ни отношения бяха изключително динамични до 90-е години на миналия век, през последните години се наблюдава забавяне в тази област.

Въпреки това се радвам да споделя с вас скорошната новина от 3 май 2023 г., когато компаниите APU Dairy от Монголия и LB Bulgaricum от България подписаха споразумение за сътрудничество в млечната промишленост.

С министъра на икономиката Никола Стоянов от служебния кабинет на Гълъб Донев и мениджмънт екипите на APU Dairy LB Bulgaricum.

Така Монголия стана втората страна в Азия след Япония, която закупи лиценза на българската млечна технология, за да я използва в местното си производство.

Някои български фирми вече се обърнаха към нашето посолство, за да потърсят подкрепа за установяване на партньорство с монголски компании в областта на транспорта, търговията със стоки, туризма, културния обмен. Надяваме се, че това е само началото на подновяването на двустранното ни сътрудничество.

Например, съвсем наскоро се срещнах с български предприемачи, които току-що бяха посетили Монголия този май и те са подписали споразумение за сътрудничество с монголски туроператори за организиране на исторически и медицински туризъм в Монголия за българи.

Обсъждаме с Българската търговско-промишлена палата как да предприемем конкретни стъпки, за да дадем възможност на българските компании да научат за бизнес и инвестиционните възможности в Монголия.

Какво не знаят българите за Монголия? Как бихте представили страната си като туристическа дестинация?

Когато се срещам с българи, разбирам, че всеки тук знае някои неща от монголската история и култура, но хората искат да научат повече за сегашното развитие на страната ни и за туристическите дестинации. Мисля, че това се случва и в други страни.

Правителството на Монголия обяви програмата „Добре дошли в Монголия“ 2023 – 2025. С нея гражданите на 34 държави, включително и България, се освобождават от изисквания да имат туристическа виза, ако пътуват до Монголия с цел туризъм в периода 4 януари 2023 г. – 31 декември 2025 година.

Надявам се, че много българи ще пътуват до моята страна и ще се насладят на красотата на вечното синьо небе, докато прекосяват пустинята Гоби на юг, или на гъстите гори и живописни планини в средна Монголия, грандиозните планини, издигащи се на 5000 метра височина на запас, с великолепните езера на север, степите на изток…

Всеки може да изследва богатството на древната ни история и култура, както и на съвременното развитие на нашата прекрасна страна.

Спортувате ли, имате ли хоби, на което държите?

Тъй като съм монголка, обичам да яздя коне. В селските райони на Монголия е традиция едно 3-годишно дете да се качва на кон, за да може да посети баба си и дядо си за празненствата по случай Лунарната Нова година и да получи своите подаръци. Тук в България конете са много по-високи от монголските, затова ходя на обучение по езда.

Надявам се един ден да мога да ги яздя свободно по долините на България, както го правя в Монголия. Освен това обичам да чета книги, да пътувам и да гледам исторически документални филми.

Разговора водиха Силвия Джагарова и Калоян Атанасов