Как Cartier въплъти красотата на света в една колекция

В последния 70-и брой на списание „Banker Special“ Силвия Джагарова представя колекцията на Cartier – Beautés du monde („Красотата на света“).

Брандът Cartier сякаш е в постоянно търсене на красота. Всичко може да бъде източник на вдъхновение за дизайнерите на модната империя. Това е особено очевидно в ослепителната  колекцията от бижута Beautés du monde, представена през лятото на 2022 година.

Изтънченият ценител на филигранната изработка ще открие в нея луксозния блясък на крилото на пеперуда, и великолепието на кораловия риф, и блестящите люспи на игуаната, и грациозната спирала на черупка, и изтънчеността на кимоното, и калейдоскопичния ефект на китайски пъзел и много, много повече.

Основателят на марката Луи Картие прославя техниките на други бижутерски традиции и ги възхвалява с помощта на модерни за онова време техники, повтарящи обичайни декоративни или символични мотиви. Този негов стремеж се усеща и до днес, например в трайната привлекателност на колекцията Tutti Frutti, с шлифовани скъпоценни камъни, изработени в съответствие с великите традиции на Индия.

В новата си колекция High Jewelry Beautés du Monde, дизайнерите на Cartier са превели това любопитство към света на езика на бижутата. Създателите ни приканват да направим пътешествие, а в ролята на водачи, придаващи допълнително очарование на това странстване, са  най-ценните материали, които могат да се намерят на земята.

Фауната и флората винаги са били основните източници на вдъхновение за Cartier. Това емблематично желание за пресъздаване на естествената красота е реализирано чрез технически постижения, адаптирани към всяка от основните творчески посоки на модния бранд.

Доказателство за това са специалните техники. Например, така наречените вибриращи диаманти, които позволиха на брошките от 50-те години да оживяват при най-малкото движение. Същата техника е използвана и в колекцията Beautés du monde. По този начин Cartier разкрива и развива своя опит, използвайки методи, създадени през годините, като същевременно се обръща към съвременните технологии.

Колието Apatura е абстрактна интерпретация на хроматичната палитра от пеперудени крила, подчертаваща играта на живи цветови комбинации, които в Cartier ценят толкова много. Изработено от платина украшението включва три австралийски опала с общо тегло 21.86 карата, оранжев сапфир от Източна Африка, цветни сапфири, сапфирени мъниста и диаманти. Висулката на колието може да се сваля и да се носи отделно като брошка.

Огърлицата от бяло злато Rituel съчетава 25 овални рубини от Мозамбик с общо тегло 23.27 карата, с мъниста от халцедон, оникс и диаманти.

Вдъхновено от морската екосистема, колието Recif възхвалява красотата на кораловите рифове, като дизайнерите са се вдъхновили от пресечната точка на флората и фауната. Емблематичната комбинация на Cartier от зелен изумруд и оранжев корал този път се появява под формата на  мъниста, обрамчващи диамантения „атол“. Украшението впечатлява и със 17.20-каратовия замбийски смарагд.

Огърлицата NOUCHALI е вдъхновена от красотата на водната лилия. Специалната система за закрепване „съживява“ венчелистчетата, позволявайки им да трептят леко при най-малкото движение, като живо цвете под поривите на вятъра.

Iwana е бижу, което сякаш празнува майсторството на шлифовката и изкуството на композицията. Прецизната изработка на детайлите и гъвкавостта на украшението напомнят кожата на влечуго. Въпреки геометричната му форма, дизайнът на колието е умело адаптиран към заоблените линии на изумрудите в центъра му.

Колекцията Beautés du Monde High Jewelry Collection включва и капсулна колекция от уникални пръстени, които сякаш концентрират невероятното богатство на Вселената. За първи път Cartier реши да комбинира в колекция High Jewellery тези седем украшения, подчертавайки и връзката между тях. И наистина, заедно те покриват всички основни области на вдъхновение за творчеството на бранда: геометрия, движение, цветови контрасти, флора и фауна.

Черупка от рисунка в стар учебник по биология, морско чудовище, вкаменени раковини на мекотели, изчезнали преди 65 милиона години, астероид, кристална решетка от минерал, китайски пъзел … Всички тези пръстени образуват сложна система , подсилена от взаимодействието на скъпоценните камъни: диаманти с триъгълна форма, лилав шпинел, турмалини с кабошон или зелени диаманти…

Като цяло колекцията Beautés du Monde включва повече от 100 украшения, всяко от които отговаря на основната страст, залегнала във философията на Cartier – да се вгледаме в красотата на света, да я запазим, да я подчертаем и възвисим.