Франция на война срещу iPhone 12

Заради опасения от радиация, европейската държава нарежда да бъдат спрени продажбите на смартфона.

 

 

Жан-Ноел Баро, френският министър на цифровите технологии и телекомуникациите, поиска продажбите на дванайсетата серия на култовия смартфон да бъдат преустановени. Причината – излъчването на твърде много вредни електромагнитни вълни.

Логото на френското министерство на цифровите технологии и телекомуникациите.

По данни на Le Parisien, френската агенция ANFR, проучваща и регулираща  радиочестотите, съобщава, че моделите iPhone 12 излъчват много повече електромагнитни вълни, отколкото разрешените норми. Докато европейският стандарт позволява да бъдат поглъщани до 4 вата на килограм, при телефоните от 12-та серия нивата достигат чак до 5,74 вата.

Да припомним, че регулаторите в редица страни имат ограничения върху количеството електромагнитно излъчване от мобилните телефони, именно за да може да се предотвратят неблагоприятните последици за здравето. От Световната здравна организация даже обявиха в своя уебсайт, че след голям брой проведени проучвания „не са установени неблагоприятни последици за здравето, причинени от използването на iPhone 12“.

Въпреки това от ANFR бяха категорични: „Що се отнася до вече продадените телефони от 12-та серия, Apple трябва в най-кратки срокове да предприеме нужните мерки, за да предотврати вредното влияние на продуктите си. В противен случай американската компания ще трябва да ги изтегли от пазара“.