В сянката на репутацията на мъжа си: Мелания Тръмп отбеляза своята 50 годишнина

Мелания Тръмп навърши 50 години. Тя посрещна рождения си ден в напрегната обстановка – светът е обхванат от пандемия от COVID-19, броят на смъртните случаи в САЩ приближава 55 хиляди, а действията на Доналд Тръмп са подложени на жестоки критики. Първата дама на САЩ разгърна невероятна активност в Twitter, която засега не е в полза на репутацията й.

 

 

Мелания Тръмп стана на 50 на 26 април 2020-а. Преди време привържениците на президента започнаха да й подготвят подарък. Комисия, създадена от участниците в избирателната кампания на Тръмп и членове на Националния комитет на Републиканската партия се опитват да съберат един милион подписи във виртуална поздравителна картичка. Но ако местните медии подкрепят тази инициатива, федералните се отнасят твърде скептично към нея. В списание The Atlantic, например, излезе статия, в която се изказват подозрения, че републиканците използват рождения ден на първата дама като предлог да накарат американците да споделят своите данни и да ги включат в базата си.

Това не е първият път, когато рожденият ден на Мелания Тръмп предизвиква противоречиви реакции. През 2019-а, например, Twitter се взриви, след като Белият дом публикува на 49-ия й рожден ден снимка, която мнозина прецениха като странна. След това тя заля като вълна останалите социални мрежи. На фотографията се вижда как първата лейди на САЩ седи сама в ъгъла на един диван, а от дясната й страна към нея са насочени десетки фотокамери.

Мелания посрещна 50-годишнината си в сложна ситуация. Семейството на американския президент прекарва времето си в изолация в Белия дом, а заради пандемията от новия коронавирус, която удари много силно Америка, държавния глава е подложен на жестоки критики, а след него и съпругата му.

Активността на първата дама в социалните мрежи, където тя се опитва да подкрепя американците в тези трудни времена, предизвиква негодувание.

Един от примерите е снимката й със защитна маска, публикувана на 19 април в Twitter, заедно с инструкция на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ, която препоръчва на гражданите да закриват лицата си. Потребителите на мрежата реагираха на поста й с мемове и подигравки.  Докато тези, които подкрепят първата дама, й правеха комплименти, противниците й казваха, че си струва да говори за маските с мъжа си, който подтиква хората към масови протести срещу карантинните мерки, твърдяха, че е омъжена за чудовище, „и следователно и тя е виновна”, настояваха за отговор на слуховете за недостиг на тестове за коронавируса и я наричаха лъжкиня.  „Кой използва пандемията, за развитие на кариерата си на модел?”, поинтересува се, между другото, един от потребителите.

Опитът на първата лейди да прояви съчувствие към тези, които се борят с болестта или вече са загубили близки заради нея, също не се увенча с успех. „Нашите мисли и молитви остават с всеки, който страда и се бори с този страшен коронавирус, и с всички семейства, които са загубили любими хора. Въпреки че сме разделени физически, ние сме заедно в тази борба”, написа Мелания Тръмп на 24 април. В отговор получи: „Всъщност, не ни пука какво казваш”, така потребител й напомни за скандала с якето, с което през 2018-а съпругата на Доналд Тръмп посети лагер за имигранти. На гърба му пишеше: „Настина не ми пука”.

В същия ден в отговор на съобщението, че първата дама е изпратила пакети с хуманитарна помощ за пациентите на болници в 10 щата, особено пострадали от епидемията от COVID-19, отново й припомниха злощастния надпис на якето.

Потребителите на социалните мрежи подробно коментираха съдържанието на пратките, защото в тях имаше одеала, раници, чанти за пазаруване, шапки, стикери, моливи и друга продукция, която не е от първа необходимост в болниците.

На 25 април възмущението на публиката бе предизвикано от друго действие на Мелания – тя изпрати пакети с продукти на служителите от веригата супермаркети Trader’s Joe, които по-рано се бяха оплакали от условията на труд. Този път потребителите на социалната мрежа се възмутиха, че първата лейди е решила да подари храна на хората, които всъщност я продават. Да не говорим, че върху кутиите с продукти стоеше логото на проекта на Мелания Тръмп Be Best, в чиито рамки тя се бори срещу електронния тормоз и разпространението на наркотици в САЩ. Иначе казано, всичко което Мелания е направила досега, се счита за ПР акция – съпругата на Доналд Тръмп винаги ще бъде в сянката на репутацията на мъжа си.