Как да поддържаме форма по време на самоизолацията?

Събуждаме се. Сядаме на бюрото. Ставаме за обяд. След това отново сядаме на бюрото. Приготвяме вечеря. Сядаме на дивана. Ако излизаме, ще е само до магазина, след което се прибираме и си лягаме. Така живеят днес мнозина. И този вариант все пак е по-добрият от опцията: „Лежа и си мисля, че трябва да стана, за да отида да си легна…“

 

Разбира се, нямаме извинение. Но за мнозина, които обикновено вдигат тежести във фитнеса, сега да започнат да тренират с чували с брашно звучи доста демотивиращо. Освен това, когато всичко, което правите през деня, е да седите и лежите, възниква въпросът – а може ли един час упражнения да компенсира останалите 23 часа, в които сме тотално обездвижени?

Според някои фитнес експерти не трябва да се обезсърчаваме – и 30 минути да обикаляме от един квартален магазин до друг – е чудесен вариант да поддържаме форма. А ако живеете в къща и имате градина, то нямате никакви основания да се оплаквате – можете да поработите в нея за около час.

Ако обаче нямате такива възможности, то се стремете, докато сте вкъщи за 30 минути да увеличите пулса си до 120 удара в минута. Това би било много полезно, за да поддържате добър тонус. Ако имате велоергометър, засечете си 30 минути и след това ще видите колко добре ще се чувствате. Ако живеете в блок, можете да прекарате същото време, слизайки и качвайки се по стълбите.

 

Ако обаче сте си поставили за цел да увеличите мускулната маса, а нямате подходящи тежести под ръка, то най-добрата възможност са така наречените ластици за фитнес (силови ленти със съпротивление). Използвайте ги и скоро ще видите страхотни резултати – уверяват фитнес треньорите. Преди това загрейте, така че мускулите, които ще тренирате, използвайки ластиците, да са „уморени“. Така чрез съпротивлението, при което ще използвате цялата си телесна маса, ще ги оформите по-лесно.

Естествено, всеки фитнес инструктор препоръчва по време на самоизолацията да се помисли върху начина на хранене.  Ако досега не сте имали възможност да си готвите поради липса време, то сега вече нямате подобни извинения. Следете да приемате достатъчно протеини и опитвайте нови рецепти. И не на последно място – ако се окаже, че по време на самоизолацията сте загубили досегашната си спортна форма, в никакъв случай не се разстройвате – приемете, че просто сте си дали почивка за момент. И после отново подновете упражненията – с ластици, с гири (ако разполагате с такива), като се фокусирате върху темпото и броя на повторенията. Най-добре е всяка серия да се повтаря по три пъти, достатъчно бързо, за да се увеличи пулса до 120 удара в минута.

Така и вие след изолацията ще спечелите множество овации – като режисьора на филма „120 удара в минута“ Робен Кампийо, който през 2018 г. спечели шест награди „Сезар“.