Принцеса Сиси се завръща на малкия екран

Очаква се новият исторически сериал скоро да се присъедини към каталога на Netflix. Ето какво се знае досега.

 

 

След успехите на сериалите „Короната“ и „Последните царе“, гигантът в стрийминг услугите Netflix се спря на една от най-известните и влиятелни жени в историята – Нейно имперско и кралско величество Елизабет Баварска. Според информация на немското интернет списание DWDL.de става дума за минисериал озаглавен „Die Kaiserin“ (Императрицата), който ще се състои от 6 епизода по 45 минути. Създателите не искат да екранизират целия живот на принцесата, а само първите ѝ крачки във виенския двор.

Ще проучим и множество други исторически фигури, които досега не са били вземани под внимание. – споделя пред немските медии шоурънърът Катарина Ейсен. – Има толкова много интересни личности, разполагащи с огромен драматичен потенциал. Например съпругът на Сиси –  австрийският император Франц-Йосиф, който никога не е бил описван като сложен и крехък водач, но е оформил много европейската история.

Минисериалът иска да разкрие непознати досега черти от характерите на героите като в същото време ще се придържа към историческия контекст. Следователно на заден план ще бъдат засегнати и ключови моменти от историята на Австро-Унгария: кризата в Крим, окупирането на Северна Италия и войните с Прусия.

Отляво: Карлхайнц Бьом в ролята на Франц-Йосиф Австрийски, отдясно: Роми Шнайдер в ролята на Елизабет Баварска.

Макар и все още да няма новини за премиерата и актьорския състав на „Императрицата“, заради сегашната пандемична ситуация, по сценария вече се работи усърдно. Интересно е коя актриса ще се превъплъти в образа на Елизабет Баварска, въпреки че безупречната игра на великолепната Роми Шнайдер си остава класика в жанра.

Кадър от анимационните серии от 1997 година.

Впрочем благородничката е вдъхновила и продължава да вдъхновява творбите на немалко филмови дейци, писатели и биографи. Но най-популярните игрални филми за принцеса Сиси си остават тези с Роми Шнайдер: „Сиси“ (1955), „Сиси – младата кралица“ (1956) и „Сиси – Съдбоносните години за една кралица“ (1957) на режисьора Ернст Маришка, а от анимационните – френско-италианският шедьовър от 1997-а „Принцеса Сиси“. Рисуваният сериал се излъчваше най-вече по вече несъществуващия детски програмен блок Fox Kids, включително и в България.