В Португалия бе намерен скелет на завропод

Скелетът на масивния динозавър бе открит, докато семейство в Монтъ Агуду, Португалия, правило ремонт на задния си двор.

 

В интерес на истината, за първи път собственикът се натъква на странното откритие през 2017-а, когато започва подготовката за ремонта на задния двор.

По информация на португалската медия Jornal Hoje, целият регион около град Тавира, намиращ се в португалската провинция Алгарв, е богат на седиментни скали, чиято възраст се изчислява наоколо 150 млн. години. Затова впечатляващото откритие не успя напълно да шашне научния екип, съставен предимно от португалци и испанци.

Ала все пак формата на напълно запазения гръден кош ги озадачи: „Не е необичайно да откриваме ребра на животни по този начин, но са изключително добре запазени, което е странното.“ – разказва професор Елизабет Малафая от Факултета по природни науки на Лисабонския университет.

Завропод.

Откритият динозавър е от завропод – най-високият сред динозаврите, като височината им може да достигне до 12 м., а дължината – 25 метра. Те са тревопасни и лесно могат да бъдат разпознати по дългите им вратове и опашки. До този момент това е най-големият динозавър, намиран в Европа.