Учени откриха колко пари ни трябват, за да се чувстваме щастливи

Американски учени отрекоха проучване отпреди десетилетие, което твърди, че нивото на щастие не се променя след достигане на доход от 75 хил. долара годишно. Ново изследване показва, че повечето пари правят хората по-щастливи.

 

През 2010-а изследователи от САЩ установиха, че за щастието е достатъчна определена сума пари, която те изчислиха на 75 хил.  долара годишно. Икономистът Ангъс Дийтън и психологът Даниел Канеман дори спечелиха Нобелова награда за това откритие. Според техните изводи парите повишават нивото на щастие, но до определена граница. И след летвата от 75 хил. долара, състоянието на щастие не се повишава. През 2021 г. обаче, техни колеги опровергаха констатациите им, публикувайки ново проучване в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences. В него се съобщава, че нивата на щастие продължават да се повишават и над този праг.

Работата на Мат Килингсуърт, старши научен сътрудник от университета в Пенсилвания, се основава на данни, събрани от 33 000 възрастни американци. За да проследи нивото на щастие, той разработва специално приложение. Потребителите на приложението получавали спонтанни известия през целия ден, на които трябвало да отговорят, дали са щастливи и защо.

Килингсуърт събра също данни за доходите и за начина на живот на респондентите. „Интересно ми беше да разбера как благосъстоянието на хората е свързано с тяхното ниво на благополучие“, признава ученият в интервю за Vice. – Усещането за благополучие е нивото на щастие, преживяно в даден момент, този показател е напълно субективен и оправдан от времето и мястото, когато човек е попитан за това. То се различава от стойностното благосъстояние, което е цялостна оценка на живота на човека.

В резултат на експериментите ученият стигнал до заключението, че нивото на изпитваното благополучие не спира да расте с около 75 хил. долара годишно, а продължава да се увеличава в съответствие със същата тенденция. Той обяснява разликата в резултатите, получени в предишното изследване с размера на извадките и методите за събиране на  фактите. „Вероятно моите данни са по-точни от тези, събрани преди 10 години“, каза ученият.

Според него новото откритие може да промени отношението на хората към парите и да ги убеди да печелят още повече, а не да се задоволяват с определена сума. „Ако това, което открих, е вярно и 75 хил. долара годишно не са ключов праг, може би си струва да привлечем колкото се може повече хора до някакво основно ниво на финансова сигурност.“

Ученият подчертава още, че парите не са всичко и че стремежът към богатство не е ключът към щастието. „Богатството променя живота, разбира се, но има много други неща, които са също толкова, ако не и по-важни, – счита Килингсуърт. – Попитах и ​​хората колко важни са парите за тях. И когато отговаряха, че парите нямат значение за тях, те наистина не повишаваха тяхното ниво на щастие. Може и да не печелите чак толкова много и пак да сте напълно щастливи. “

Според рейтинга на ООН най-щастливите хора живеят във Финландия, Дания, Швейцария, Исландия и Норвегия, където средните доходи след данъци са от 3 до 5 хил. долара на месец (или 36 хил. долара годишно).