След желание да се забранят названията на животни като обида: мрежата се взриви от подигравки.

Организацията за етичното отношение към животните (PETA) поиска хората да спрат да използват „арогантни“ термини като „кокошка“, „свиня“ или „плъх“ като обида.

 

 

Туитът на PETA беше широко осмян – последва залп от близо 11 000 иронични коментари и за сравнение – малко над 3000 харесвания.

„Да наречеш някого животно като обида засилва мита, че хората превъзхождат другите животни, – заяви групата за защита на животните в своя призив за действия – Отстоявайте справедливостта, като отхвърляте лозунгите за превъзходство.“

Представители на PETA в социалните медии включиха таблица с подробно описание на терминологията на „привържениците на превъзходството” и предложение за алтернативни формулировки. Те, например, препоръчват да се използват думите „глупава“ вместо „кокошка“, „доносник“ вместо „плъх“, „злобар“, а не „змия“, „отвратителен“, а не „свиня“ и „мързелив“, вместо „ленивец“.

Излишно е да споменаваме, че повечето коментатори счетоха директивата за меко казано странна

„Поздравления за най-глупавия туит на 2021 г., а са минали само четири седмици, – написа един от потребителите. – Истинско постижение.“

„Не мога да разбера дали това е вярно или вие се смеете сами над себе си“, написа друг. А един от коментаторите публикува снимка, която гласеше: „Кажете„ боклук “вместо PETA.

Дори веганите са на мнение, че туитът на защитниците на животните е труден за възприемане. „Веган съм от седем години и ви моля никога повече да не туитвате нещо подобно“, написа един от потребителите на социалната мрежа.

Друг отбеляза, че ленивците са кръстени така в чест на мързела, а не обратното.

В отговор на подигравките, президентът на PETA Ингрид Нюкърк заяви: „След подигравките следва дискусия, а след това приемане, както вече сме виждали по време на нашите кампании срещу употребата на животинските кожи и за рисковете за здравето от кравето мляко.“

По-нататък тя поясни: „Не бива да предизвиква спорове твърдението, че думите, които използваме, могат да създадат един по-приобщаващ свят или да увековечат потисничеството, а PETA просто моли всички да помислят, преди да ги изговарят“.

В последващо съобщение Нюкърк уточни, че  широко използваният „арогантен“ език също е „неточен“, тъй като животните притежават качества, които изненадващо много приличат на човешките.

„Свините, например, са умни, водят сложен социален живот и симпатизират на други свини в беда, –  написа тя. – Змиите са умни, имат семейни отношения и предпочитат да общуват с близките си“.

Това не е първият път, когато PETA е подложена на вълна от унищожителни коментари и подигравки. През лятото на 2020 г. Организацията за защита на животните посочи консумацията на месо като причина за появата на пандемията от COVID-19.