Уорън Бъфет официално представи своя наследник

Основателят и ръководител на инвестиционната компания Berkshire Hathaway – 93-годишният милиардер Уорън Бъфет, официално представи своя наследник.

Той потвърди, че ключовите решения за инвестиционната стратегия след напускането му от активно управление на компанията ще бъдат взети от настоящия вицепрезидент на Berkshire Hathaway – 61-годишният Грег Абел.

“Ще оставя решенията за разпределение на капитала на Грег. Той разбира много добре как работят различните видове бизнес”, казва Бъфет на среща на акционерите на Berkshire Hathaway. “И ако разберете как работят различните видове бизнес, ще разберете какво да правите с акциите.”

Грег Абел

Уорън Бъфет започна да търси наследник през 2018 година.

Сред потенциалните кандидати медиите освен Грег Абел посочваха и вицепрезидента по застрахователните операции Аджит Джайн, който тази година навършва 73 години. Освен това, един от най-старите партньори на Бъфет – Чарли Мънгер, остана като заместник-председател на борда. През 2021 г. стана известно, че Грег Абел най-вероятно ще стане наследник на Бъфет, а миналата година Чарли Мънгър почина на 99-годишна възраст.

“Разглеждах различни варианти как да управляваме нашия бизнес. И в крайна сметка стигнах до извода, че основната отговорност трябва да бъде на един човек – главният изпълнителен директор“,обяснява Бъфет. “Нашите активи са толкова големи, че не бихме искали 200 различни човека да управляват по един милиард долара.”

В момента Berkshire Hathaway разполага с 189 милиарда долара свободен паричен поток и 347 милиарда долара в активи, които се управляват, като тази отговорност трябва да бъде на Грег Абел.

Грегъри Едуард Абел (роден на 1 юни 1962 г.) е канадски бизнесмен, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Energy и заместник-председател на незастрахователните операции на Berkshire Hathaway от януари 2018 година.

Berkshire Hathaway Inc. е американски мултинационален конгломератен холдинг с централен офис в Омаха, Небраска, Съединени щати. Основана през 1839 г. като производител на текстил, тя претърпя драстично преструктуриране в конгломерат, започващо през 1965 г. под ръководството на председателя и главен изпълнителен директор Уорън Бъфет и заместник-председателя Чарли Мънгър.

Днес способността за печалба на компанията е диверсифицирана в широко портфолио от дъщерни дружества, капиталови позиции и други ценни книжа.

Застраховането е основна област на дейност и генерираните плаващи средства (задържаните премии) служат като важен източник на капитал. Бъфет и Мънгър са известни със застъпничеството си за принципите на инвестиране на стойност и под тяхно ръководство балансовата стойност на компанията е нараснала със среден темп от 20%, в сравнение с около 10% от индекса S&P 500 с включени дивиденти за същия период, чрез използване на големи количества капитал и минимален дълг.

Застрахователните марки на компанията включват автомобилния застраховател GEICO и презастрахователната фирма Gen Re.

Неговите незастрахователни дъщерни дружества работят в различни сектори като сладкарски изделия, търговия на дребно, железопътен транспорт, домашно обзавеждане, машини, бижута, облекло, електричество и разпределение на природен газ. Сред частично притежаваните от него предприятия са Kraft Heinz Company (26.7%), American Express (18.8%), Bank of America (11.9%), The Coca-Cola Company (9.32%) и Apple (5.57%).

Berkshire е един от първите десет компонента на индекса S&P 500 и един от най-големите американски частни работодатели в Съединените щати.