Тръмп ще купува Гренландия?

Дания се отнася скептично към съобщенията в медиите, че президентът Доналд Тръмп обмислял  идеята САЩ да придобие Гренландия.

Както съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на информирани източници, американският президент Доналд Тръмп е обсъждал със съветниците си идеята за закупуване на Гренландия, която е автономна територия на Дания. Неназованите източници съобщили на изданието, че Тръмп многократно еразпитвал експертите дали САЩ могат да купят острова и изслушвал с голям интерес информацията  за неговите богати ресурси и геополитическо значение. Според вестника Тръмп наредил на свой съветник да проучи тази идея.

„Гренландия не е за продан“, заявиха местните.

Пред информационната агенция „Ройтерс“ съветници на американския президент реагираха на съобщенията  различно: едни се посмяха, други ги възприеха сериозно. Официален Вашингтон все още не е коментирал информациите в медиите за намеренията на Тръмп спрямо Гренландия.  Датските власти пък обещават да излязат с официално изявление.

„Ако той сериозно обмисля подобна идея – това е окончателното доказателство, че е загубил ума си“, заяви официален представител на Датската народна партия в интервю за местна телевизия.
„Това е първоаприлска шега, но изцяло извън сезона“, написа в Twitter бившият датски премиер Ларс Лек Расмусен.

Вече се е случвало

Повечето жители на Гренландия смятат себе си за част от Дания, а не от САЩ, заяви Айя Кемниц Ларсен, член на датския парламент от втората по големина партия на острова  „Народна общност“. „Първата ми реакция беше – не, благодаря!“ – каза Ларсен.

Американски лидери са правили подобни предложения и в миналото. През 1946-а президентът Хари Труман предложил 100 млн. долара за Гренландия. Въпреки че сделката така и не се състояла, според договор, сключен през 1951г., в северната част на острова е създадена база на ВВС на САЩ.

Дания е продавала свои територии на САЩ

На референдум от 1917-а датчаните гласуваха за продажбата на Датска Западна Индия – така наричали колониите на част от Антилските острови в Карибите. Територията, закупена за 25 млн. долара, била преименувана на Вирджинските острови на САЩ.

Повечето потребители на интернет в САЩ се шегуват с „гренландските“ публикации. Някои обаче видяха стратегическа логика в предполагаемата идея на Тръмп. „Смеете се, но ако купим Гренландия, ще заобиколим Русия от север и изток“, написа Арън Блейк, старши кореспондент във Washington Post.

Островът на мечтите

Гренландия е най-големият остров в света, разположен на кръстопътя на Северния ледовит и Атлантическия океан, в северната част на Западното полукълбо. Формално тази територия е част от Кралство Дания, но има широка автономия. По-специално правителството на Гренландия решава самостоятелно вътрешните си въпроси и контролира добива на всички минерални ресурси на острова. Въпросите, които са от компетентността на Дания, включват контрол върху отбранителната, външната и паричната политика на острова.

По-рано Националната геоложка служба на САЩ оцени нефтените запаси на шелфа на Гренландия на около 50 млрд. барела нефт, което я поставя на равно с Либия. Но условията за разработване на находищата в региона са много тежки.

В недрата на Гренландия са открити и значителни запаси от графитни, въглищни, оловно-цинкови и железни руди, минерали, богати на хром, молибден и уран. Преди няколко години на острова бяха проведени успешни проучвателни работи за търсене на кимберлит, съдържащ диаманти.