Най-богатият азиатец влива свежа кръв в бизнеса си

Сред най-бляскавите събития в обществения живот на Индия през последните 12 месеца бяха две бракосъчетания в семейството на Мукеш Амбани – индийският магнат, който през 2018-а стана най-богатият човек в Азия.

През декември той омъжи 27-годишната си дъщеря Иша в екстравагантния стил на „Боливуд“ и в присъствието на влиятелни глобални посредници и титани на финансите. Церемонията, на която пя Бионсе, бе почетена от Хилъри Клинтън и от американския бизнесмен, инвеститор и филантроп Хенри Кравис – съосновател на фирмата за частен капитал Kohlberg Kravis & Roberts. През март тази година братът близнак на Иша – Акаш, се ожени на не по-малко пищно тържество, на което присъства и главният изпълнителен директор на „Гугъл“ – Сундар Пичай. Разточителните събития поставиха по-възрастните деца на Амбани в лъчите на прожекторите точно когато те се включват по-активно в телекомуникационните и търговски операции на бизнес империята му Reliance Industries.

Шестдесет и двегодишният Амбани има големи амбиции към нови области като електронната търговия и храни големи надежди за децата си да помагат за модернизирането на империята му. Милиардерът обяви на 12 август, че най-големият производител на суров петрол в света – саудитският гигант Aramco, ще купи 20% дял в петролния и химически бизнес на Reliance Industries. Това ще позволи на индийския конгломерат да редуцира дълга, натрупан в процеса на разрастването му през последните години.

S 250 62ff04dd 3ff5 4b6d 939e 882e42051178
Сватбата на Иша Амбани и Ананд Пирамал

През идните десетилетия милиарди долари от богатството на Амбани ще бъдат предоставени на следващите генерации на фамилния бизнес. Подобни трансфери в династиите със сигурност няма да минат без провали. Какъвто Мукеш вече е преживял с по-младия си брат Анил. Преди повече от десет години двамата започнали дългогодишна битка за контрол върху семейния конгломерат след като баща им починал през 2002-а без да остави завещание. Разпрата била прекратена от майка им през 2005-а. Тя посредничила за постигането на споразумение за подялба на огромната фамилна империя между двамата си синове. По-възрастният получил петролните рафинерии и химическия бизнес, а по-младият – по-новите дружества в сферата на финансите, инфраструктурата, енергетиката и телекомуникациите.

Близнаците на Мукеш участват активно във фамилния бизнес от 2014-а когато стават членове на бордовете на Reliance Jio Infocomm – фирменото поделение за мобилни услуги, и на Reliance Retail Ventures. В следващите години те набират опит и градят кариера – отправят обръщения към инвеститорите на общите събрания на акционерите и представят нови продукти. На годишното събрание на 12 август близнаците демонстрират цяла серия приложения като виртуална реалност и конферентни включвания, придружени от високоскоростна мрежа от данни.

Иша, която е възпитаник на университета в Йейл и бивш консултант в „Макинси енд ко.“, се включи в електронното търговско „приключение“ на Reliance през 2016-а с онлайн портала за модни стоки Ajio. Съпругът й е Ананд Пирамал – син на индийския милиардер Аджай Пирамал, чийто бизнес интереси се простират от фармацевтичния бранш до сектора за недвижими имоти.

One col limit tablet d26c15c0 fb5e 42ef 8d75 254dbcab9d95
Акаш Амбани и Шлока Мехта

Акаш е завършил икономика в частния университет „Браун“. Той се ожени за „детската“ си любов Шлока Мехта – дъщеря на търговец на диаманти и бижутер в Мумбай.

Двамата близнаци имат по-млад брат – Анант, на 24 години, който също чака реда си да се включи в семейния бизнес.

Свежата кръв се влива точно когато Reliance Industries се насочва по-сериозно към търговските услуги на дребно, включително и предложенията онлайн. Техният финансов принос трябва почти да се изравни с приходите от основната дейност на конгломерата в областта на енергетиката до края на 2028-а. Това очевидно ще се случи в условията на силна конкуренция, защото световните вериги Amazon.com и Walmart също навлизат на индийския пазар. Инвестиционната банка „Моргън Стенли“ пресмята, че онлайн пазарът в Индия ще нарасне шест пъти – до 200 млрд. щ. долара, в рамките на десетина години.

One col limit medium 53d52d92 f4f9 472d b9a9 2af7afcbc203
Кула „Антилия“

Що се касае до баща им Мукеш и до чичо им Анил, не само пътищата, но и богатствата на двамата братя са различни. Личното състояние на Мукеш се оценява на 50 млрд. щ. долара от индекса на милиардерите на агенция „Блумбърг“. Той води луксозен живот в 27-етажна сграда от 37160 кв. м в южен Мумбай, кръстена „Антилия“ на името на митичния остров (бел. ред. – от групата на Карибските острови). Тя има девет асансьора, СПА комплекс, театър с 50 места и площадка за хеликоптери.

Вложенията на Анил в различни компании се оценяват на 75 млн. щ. долара въз основа на данни, събрани от  „Блумбърг“. За сравнение, чистото състояние на по-младия Амбани е било минимум 31 млрд. долара през 2008-а. Цените на акциите на различните фирми на Анил са паднали значително заради натрупания дълг от около 13 млрд. щ. долара, без да се смята телефонната му „авантюра“, която банкрутира през тази година. В началото на 2019-а Мукеш се притече на помощ на брат си като плати близо 78 млн. долара натрупани задължения, за да го спаси от затвор.