Сътворението на света

Как в лондонско студио изработват ръчно глобуси

Лондон, Ист Енд. Работилница със стара маса, а над нея на въже се сушат парчета от географски карти. Те се рисуват на ръка, след което се залепват също на ръка към кръгли сфери. Така са се правили глобусите през XVI, XVII, XVIII век. И днес. В ерата на триумфа на цифровите карти тези изключителни предмети имат статут на почти музейна ценност. Британското студио Bellerby & Co е едно от малкото места на земята, където по ваша поръчка ще изработят  изключителен модел на света.

Работилницата за глобуси е основана от Питър Белърби през 2008-а. Първоначално той планирал само един екземпляр – като подарък за 80-ия рожден ден на баща си. Всъщност той искал да купи този глобус, но навсякъде се продавали или евтини съвременни  модели, или крехки скъпи антики. И тогава Питър решил да вземе нещата в свои ръце. Изработването на глобуса за баща му му отнело две години. Междувремнно толкова се увлякъл от процеса, че превърнал моделирането на света в своя занаят.

Днес в ателието му работи цял екип –  географи, картографи, дизайнери, художници. Всеки модел се изработва по поръчка в един екземпляр: цветната гама и дизайнът се избират от клиента. Освен това можете да направите поръчка от всяка точка на света. Най-евтините варианти струват около 1000 паунда. Най-скъпият – 127-сантиметровият  „Чърчил“ (копие на земното кълбо, дарено на британския премиер по време на Втората световна война) – беше продадено за 40 хил. паунда.