„Духът на розата“ ще е сред най-скъпите диаманти в света

14.83-каратов розов диамант, открит и полиран от „Алроса“ вероятно ще получи най-високата в историята цена когато бъде пуснат за продажба от руската компания по-късно през тази година.

Овалната скъпоценност, кръстена „Духът на розата“, е сертифицирана от Института за скъпоценни камъни на Америка като „приказно ослепителен пурпурно-розов с отлична чистота, прекрасно полиран и с много добра симетрия“. Появата му на пазара е планирана за ноември, съобщи говорителят на „Алроса“ – Евгения Козенко.

Цветните диаманти, образувани от примеси на химически елементи – бор или азот, са най-ценни и най-редки, като розовите и червени камъни получават най-високи оценки. „Духът на розата“ е един от най-скъпите в историята на бранша розови диаманти, твърди Еден Рахминов – председател на борда на фондация Fancy Color Research Foundation. Той го оценява на 60-65 млн. щ. долара.

One col limit mobile 7f8cc5de 872c 4218 890f c6b5083e7812

Аукционната къща Sotheby’s държи ценовия рекорд за продадени скъпоценни камъни с „извоювените“ през 2017-а 71 млн. долара за 59.6-каратовата „Розова звезда“ от регистрирания в Хонконг бижутер Chow Tai Fook Jewellery Group. Диамантът е добит от „Де Беерс“ и „детронира“ продадения по-рано от Christie’s за 57.5 млн. долара – „Опенхаймер блу“.

Госпожа Козенко не разкрива колко се надява да получи „Алроса“ за „Духа на розата“, но каза, че това ще е най-скъпият камък, полиран някога в Русия. Компанията все още размисля как да организира продажбата, като решение по въпроса се очаква през септември.

Моментът за подобни търгове е изключително подходящ, защото розовите камъни ще станат още по-редки след като „Рио Тинто груп“ потвърди, че преустановява дейността си в австралийската мина „Арджайл“. Именно там се добиваха около 90% от розовите диаманти в света.

„Алроса“ е открила 27.85-каратовата необработена скъпоценност в мините си в Далечния изток през 2017-а и я е кръстила „Нижински“ на името на прочутия балетист Васлав Нижински. Обработката и полирането са отнели година и са осъществени в московската фабрика на „Алроса“. Впоследствие обработеният диамант е прекръстен на „Духът на розата“ по балета „Спектърът на розата“, поставен от компания Ballets Russes, чиято премиера е през 1911-а и в която главната мъжка роля се изпълнява от Нижински.