Традиция с аромат на ябълки

В Хесен ябълковото вино е толкова традиционно, колкото пшеничната бира в Бавария. Апфелвайн, както го наричат, е известно далеч зад пределите на провинцията.

Немската комисия за ЮНЕСКО започна разглеждането на заявленията за включване на нови обекти в националния списък на нематериалното културно наследство. Сред тях е традицията за производство на вино от ябълки в провинция Хесен. Окончателните решения ще бъдат взети в началото на 2021 г., но ние няма да чакаме толкова дълго и ще ви разкажем за тази традиция още сега.

Франкфурт е най-големият град в Хесен. В двора на старото кметство на Рьомер може да се види това пано, изобразяващо събирането на реколтата от ябълки.

Пийте ябълково вино всеки ден!

Според една стара немска поговорка, който пие ябълково вино всеки ден, става по-здрав с всеки ден. Списъкът на полезните качества на тази напитка е обширен. Апфелвайн подобрява храносмилането, успокоява нервите и облекчава симптомите на редица други заболявания.

Силата на ябълковото вино е едва 5.8 градуса, затова се смята за една от най-меките и леки алкохолни напитки. За жителите на Хесен, обаче, всички изброени аспекти имат второстепенно значение. Най-важното за тях са ритуалите и традициите, свързани с употребата на ябълковото вино.

През 2012-а в Германия бе изработена най-голямата кана за апфелвайн в света – над 670 литра. Тя е предназначена за музея, посветен на традиционната хесенска напитка, който ще бъде създаден във Франкфурт. Събирането на средства за изграждането му продължава.

Прието е ябълковото вино да се пие в малките уютни ресторантчета. Атмосферата в тях предразполага към общуване. Жителите на Хесен се считат за гостоприемни домакини. Ако се озовете на една маса с тях, едва ли ще по позволят да останете дълго самотен, така че със сигурност ще чуете популярната фраза на местен диалект: „Ей, драги, откъде сте?”. По-нататъшният ход на разговора зависи от участниците в него, от знанията на езици, умението да се общува с жестове, както и от количеството вино.

Как го консумират и с какво замезват

Пият го в чаши с оребрена повърхност. Самото вино се сервира в сиви глинени кани, украсени със синя шарка. Тяхното предназначение е да запазят виното на масата студено. За да провокира жаждата на посетителите млад сервитьор им предлага солени гевречета или сладки. В традиционното меню са също насищащи ястия от картофи със зелен сос.

Ябълковото вино е не само традиционна напитка, но и традиционен подарък за гостите на Франкфурт. Тази снимка е направена през 2009-а по време на предизборната обиколка на Ангела Меркел.

Сезонът на ябълковото вино в Хесен е през есента, когато узряват плодовете. То се произвежда от пресен ябълков сок, който ферментира в бъчвите до началото на зимата. Обикновено апфелвайн узрява към Коледа и се появява в местните ресторантчета. Онези, които опитват ябълково вино за пръв път, отбелязват киселия му вкус. Истинските ценители предпочитат да го консумират в чист вид, макар че мнозина го разреждат наполовина с минерална вода.

Валтер Гюнтер е франкфуртски изобретател. Сред разработките му е устройство, подаващо звуков сигнал когато каната се напълни с ябълково вино. Така тя няма да прелее, нито ще трябва да се долива.

Във Франкфурт на Майн за традиционни винарски ресторанти се считат заведенията Zur Sonne, Zum Gemalten Haus и Fichtekränzi. А за туристите е организиран специалният маршрут Ebbelwei-Expreß с един от старинните трамваи, в който се предлага безплатна консумация на ябълково вино.

В 1977-а във Франкфурт се появи туристическият трамвай Ebbelwei-Expreß. Дегустацията на ябълково вино влиза в стойността на билета. Наздраве и приятно пътуване!