Остров Танда: дестинация за ценители

Малкият танзанийски остров Танда, чиито брегове се мият от Индийския океан, до не толкова отдавна е бил необитаем. Сега той е гостоприемно жилище, където ви очаква ролята на домакини.

 

Собственикът е като омагьосан принц от приказка. Той ви приветства, угощава ви, изпълнява желания, но остава невидим. Постепенно го опознавате, докато разглеждате книгите в библиотеката на вилата му в колониален стил, докосвате клавишите на белия му роял Steinway, изтръгвате акорди на някоя от многобройните му китари или се любувате на огромния морски аквариум, който заема цяла стена в гостната.

Може да се любувате на морските обитатели направо от удобното кресло в хола. В гигантския аквариум е отразено цялото многообразие на океанските красоти.

Но подборът на тъканите и цялостната декорация, очевидно са дело на жена. Така се запознавате с домакинята. Плетените фотьойли в основния апартамент, балдахините над леглата и калъфите върху столовете – във всеки детайл се усеща любов.  Обикновено така се проектира собствен дом, а не хотел. И сега ви връчват ключовете –  живейте и се наслаждавайте. А мястото предоставя много възможности за това – има фитнес, спа, тенис корт, фурна за пица с дърва и цял гараж с джетове, каяци, водни ски, сърфбордове и други съоръжения за водни спортове.

Къщата е построена в колониален стил, казват, че е вдъхновена от фамилното имение на Кенеди в Кейп Код. Басейнът от прозрачен триплекс е голяма гордост за собственика.

Островът е притежание на шведския бизнесмен и филантроп Дан Олофсон и съпругата му Кристин. Двамата са построили къщата за себе си и трите си деца. За да е удобно за всички, има пет спални – всяка със собствена баня. Плюс голям хол, обширна тераса и басейн от закалено стъкло. За гостите са предвидени  две танзанийски хижи с по две спални, изградени направо в гората.

Обитателите на острова се събират около голямата маса на терасата за закуска, обяд или вечеря.

Това не е първият опит на Олофсон в създаването на вълшебни кътчета и невероятни условия за хората с вкус към пътешествията и необичайната ваканция. Курортния обект Thanda Private Game Reserve Lodge в ЮАР, уникална дестинация за плаж, водни спортове и запознаване с културата на зулусите, също е негова рожба. Както и яхтата Over the Rainbow of London, построена през 1930 г. в корабостроителницата Welsh Yard Dickie & Sons. Милиардерът я е купил, за да я превърне в круизен кораб, който плава в Средиземно море от месец май до октомври, а през втората половина на годината – в Индийския океан.

Майстор-готвачът всеки ден глези гостите с прясно уловена морска храна и изпълнява всякакви гастрономични прищевки.

Но остров Танда е любимият дом на семейството и част от природозащитен проект за изследване на местната подводна фауна и възстановяване на кораловия риф Шунглимбили. Тук събират дъждовната вода и обезсоляват морска вода, сортират отпадъците и използват слънчева енергия. Щатният биолог, красавицата Риан, си партнира с Асоциацията на морските паркове на Танзания и водещата неправителствена организация Sea Sense за разработване на програми за опазване на естествената околна среда. Плуването с това момиче-амфибия в морския парк на остров Мафия – най-впечатляващият риф в Африка на юг от Сахара – е изживяване, което определено си струва. В тези води может да срещнете огромни китови акули, пет вида морски костенурки, делфини и морски крави.

Човек може да си вземе вана и на брега. За почитателите на красивите залези и на Instagram, на острова са се запасили със старинни медни вани.

Но основната ценност на острова е младият креативен екип. Генералният мениджър на обекта – неуморната африканка с италиански корени и гръцко име Антигона – е само на 25 години. Почти на същата е възраст са морският биолог и нейния приятел капитан Чарли, който отговаря за всички морски развлечения. Майстор-готвачът и неговият отбор също са младежи. Единственият по-възрстен е шивачът. Все пак, за да успееш да ушиеш за една нощ нови дрехи за всички от ярки парчета восъчен памук (гостите сами си ги купуват от съседния остров Мафия), се изисква сериозен опит.