Топ 5 на най-интересните дрехи в литературата

Адам и Ева – първите хора, за които четем в Библията, са носели по един смокинов лист – символ на тяхното непослушание, на техния морален провал. Причината е, че тъкмо след като ядат от забранения плод, те изведнъж осъзнават голотата си и взимат първото нещо, което им е под ръка, за да я покрият.

 

В съвременната художествена литература се обръща по-малко внимание на облеклото на героите, в сравнение с класическите романи, вероятно заради редовното следване на модните тенденции, всяка от които е натоварена със специфично послание. Но като се върнем към класиката, ще видим, че дрехите са носили важна информация както за техния собственик, така и за посоката на развитие на сюжета. Ето в кои романи са едни от най-забележителните дрехи, натоварени със специална роля.

 

1. Зелената рокля вСребърният стол“ на Клайв С. Луис

Почитателка на „Хрониките на Нарния“ като Кралицата на Долната земя.

Този фентъзи-роман за деца, който е четвъртата издадена книга от „Хрониките на Нарния“, е изпълнен с герои, облечени в зелени дрехи. Зеленото символизира природата, но и похотта, магията и смъртта. Съблазнителната Дама със зелените дрехи, която е и Кралица на Долната земя, омагьосва и отвлича принц Рилиан, синът на краля на Нарния. Това става, след като тя се появява пред него във „фина рокля, зелена като отрова“.

„Сребърният стол“ е любопитна история за борбата между доброто и злото, в която зелената рокля на вещицата е препратка към люспестата кожа на змията – символът на дявола.

2. Черният сатен и перлено сивата коприна в „Джейн Еър“ на Шарлот Бронте

Миа Вашиковска в ролята на Джейн Еър.

Джейн Еър строго следва пуританския си стил на обличане и дори когато се влюбва в богатия мистър Рочестър, отхвърля всяка мисъл да се появи пред него, облечена в ярка рокля. Настоява за „черен сатен и перлено сива коприна“. Парадоксално, но факт – виждайки я облечена по този начин, мистър Рочестър я обиква още по-силно.

А когато след известна раздяла той отново се среща с нея, Джейн Еър носи синя рокля – цветът на небето и щастието.

3. Черната кадифена бална рокля в „Ана Каренина“ на Лев Толстой

В тази рокля е била заснета героинята Ана Каренина в една от многобройните й филмови адаптации.

Княгинята Екатерина – Кити – се възхищава на разкошната черна кадифена бална рокля на Ана Каренина, която разкрива красотата на раменете и гърдите й. В същото време Кити въздъхва – „но тази рокля е само рамка“. Тайната на Каренина – на нейната обаятелната сила – е, че тя винаги се откроява от това, което носи. Толстой дава съвсем бегло описание на външния вид на Каренина, но читателят вижда красотата и женствеността й в описанието на балната рокля, чийто съблазнителен цвят предвещава трагичната й съдба.

4. Митриловата ризница във „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин

Авторът на най-големия фентъзи роман на ХХ век използва облеклото на героите си, за да разкрие истинския им характер. Скритата митрилова ризница на Фродо, „по-твърда от стомана… с цвят на сребро, огряно от лунна светлина“, има важно значение не само защото е специален дар, който спасява живота му, а защото символизира силата на волята му и непокварената му доброта. Когато Саурон решава да се присмее над Задругата на пръстена, той изнася пред Черната порта ризницата на Фродо, с което кара съюзниците да мислят, че той е загинал. Тогава те грабват ризницата, за да им остане някакъв спомен от смелия хобит. По-късно, при окончателното завръщане на Фродо в Шира, специалната дреха за втори път спасява живота му.

5. Бялата рокля във „Великият Гетсби” на Франсис Скот Фицджералд

Кери Мълиган и Леонардо ди Каприо в кадър от „Великият Гетсби“.

Когато разказвачът в най-добрия роман от епохата на джаза, посветен на обречената страст и любовта към парите, за първи път вижда красивата Дейзи Бюканън в дома й, той обръща внимание на красивата й бяла рокля. Тя е „пулсираща и трептяща” и дава представа колко ефирна е Дейзи и как никаква сила на гравитацията не може да я задържи към земните, битови проблеми. По-късно обаче разбираме, че единственото нещо, което може да разплаче Дейзи, са шитите по поръчка „красиви ризи“ на Гетсби, най-вероятно защото те подчертават материализма й – причината да се омъжи за милионера Том Бюканън. Той, в крайна сметка, се оказва не толкова богат, колкото Гетсби.