През декември гледаме нов биографичен филм, посветен на великата Арета Франклин

Дженифър Хъдсън, носителка на няколко престижни награди, се превъплъщава в талантливата Арета Франклин – Кралицата на соула. В предстоящия филм на южноафриканската режисьорка Лизъл Томи ще проследим историята на създаването на първите хитове на именитата певица, нейните премеждия и пътят ѝ до върха на славата.

 

 

Музиката започва, Арета е осветена от светлината на прожекторите, тя носи знаковата си бляскава рокля и популярната през 60-те години прическа буфан. Под звуците на големия ѝ хит „Respect“, каквото е всъщност и името на кинолентата, се сменят различни сцени от живота на гласовитата афроамериканка, които разпалват все повече интереса ни. След това епичният трейлър свършва, а любопитството ни е засилено – https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=PBfVR_u_lGQ .

Изпълнителката на главната роля Дженифър Хъдсън си партнира с други свои даровити колеги. Мери Джей Блайдж се превъплъщава в певицата Дайна Уошингтън, Форест Уитакър е пастор Си Ел Франклин, бащата на Арета, Одра Макдоналд е майка ѝ Барбара, Марлон Уейънс е в ролята на първия ѝ съпруг Тед Уайт, а Марк Марон става музикалния журналист Джери Уекслър. Освен тях ще видим и Гилбърт Глен Браун, който „влиза в кожата“ на Мартин Лутър Кинг, и Титъс Бърджес като преподобния доктор Джеймс Кливланд.

Отляво: Арета Франклин, отдясно: Дженифър Хъдсън.

Впрочем „Respect“ е първият реализиран филм на режисьорката Лизъл Томи, която преди него има опит само със сериали: „Несигурни“ (Insecure), „Джесика Джоунс“ (Jessica Jones), „Живите мъртви“ (The Walking Dead) и „Кралица Захар“ (Queen Sugar). Сценарият е дело на Трейси Скот Уилсън, работила над „Фоси/Вердон“ (Fosse/Verdon) и „Американците“( The Americans). Премиерата в Съединените американски щати е обявена за 25-ти декември; за България все още няма нито официална информация за излизането на кинолентата, нито за българското заглавие, въпреки че се очаква то да бъде „Респект“.

Оттук можете да чуете вечния музикален хит „Respect“ и да се заредите с положителни емоции – https://www.youtube.com/watch?v=6FOUqQt3Kg0 .

 

Но коя е актрисата Дженифър Хъдсън? Афроамериканската красавица е родена на 12-ти септември, 1981-а, в Чикаго, Илинойс. На 7-годишна възраст започва да пее в местната баптиска църква. Започва да следва в Лангстънския университет, но малко след това прекъсва обучението си и се прехвърля в колежа „Кенеди-Кинг“. През 2003 г. подписва първия си договор със звукозаписната компания Righteous Records, макар че го прекратява след две години, за да може да участва в „Америкън Айдъл“. Но именно от телевизионния формат започват успехите ѝ. Първите ѝ стъпки в киното са в “Мечтателки“ (2006), където за ролята си на Ефи Уайт печели наградите „Оскар“, „Златен Глобус“, „БАФТА“ и „Гилдия на киноактьорите“. През 2013 г. получава собствена звезда на холивудската Алея на славата. Има син.