Том Ханкс и Рита Уилсън са вече горди гърци

В днешния глобален свят е нещо съвсем нормално хората да притежават по няколко паспорта, било поради икономически, политически или етнически причини. Това важи дори за известните личности: през 2013 г. известният актьор Жерар Депардийо стана руски гражданин, отказвайки се от френското си поданство, а Стивън Сегал вече има цели три паспорта: американски, руски и сръбски, като последните двa получи преди четири години. И така, преди броени дни, известният актьор Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън обявиха, че са вече и гръцки граждани. Ето за какво става въпрос.

 

Рита Уилсън и Том Ханкс са вече горди гръцки граждани.“ – гласи постът на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в социалната мрежа Instagram. Той бе публикуван преди няколко дни и придружен със снимка, на която се виждат гръцкият политик със съпругата си Марева Грабовски, заедно с Том и Рита: и двамата сияещи и гордо позиращи с новите си паспорти.

Но каква е връзката на двамата американски актьори с родината на Платон и Аристотел?

Оказва се, че „виновникът“ е сродната душа на Том Ханкс – Рита Уилсън.

Родената през 1956 г. в Лос Анджелис дама е фактически дъщеря на българин и гъркиня.
Баща ѝ Хасан Халилов Ибрахимов е помак и е роден през 1920 г. в село Брещене, намиращо се близо до град Ксанти в днешна Гърция. Впоследствие се премества със семейство си в Смолян, а след Втората световна война – в Съединените американски щати.
Майка ѝ има подобна участ – Доротея Цингу се ражда в село Сотире, област Аргирокастро в Албания, откъдето семейството ѝ първо емигрира в Гърция, а после в Съединените щати.
В Новия свят родителите ѝ се запознават и женят, а баща ѝ приема православието и сменя името си на Алън Уилсън. Любопитно е, че цялото име на Рита Уилсън е Маргарита Уилсън, но е позната и с българската фамилия на баща си – Маргарита Ибрахимова (Ибрахимов). Въпреки че дъщерята на Хасан и Доротея се гордее с произхода на двамата си родители, тя афишира повече връзката си с Гърция.

Рита с баща си и майка си.

Впрочем, бащата на Том Ханкс, Амос Мефорд Ханкс, е с английски произход, докато майка му Джанет Мерилин Фрагър има португалски корени.

Да припомним, че Маргарита има блестяща кариера като филмов деец, но триумфът ѝ като продуцент идва с филма „Моята голяма луда гръцка сватба“ (2002). Въпреки скромния си бюджет, лентата става най-печелившата независима продукция в историята на киното, с приходи от над 200 млн. долара.

Сегашният вид на гръцкия паспорт.

Затова не е случайно, че по-рано тази година, Том Ханкс публикува в Twitter следното съобщение: „Започвам 2020-а като почтен гражданин на цяла Гърция!“, а по-време на тазгодишната церемония по връчването на наградите „Грами“: „Аз съм елин (на английски специално набляга на Hellenic, а не Greek) от вече 32 години (брака му с Маргарита). Гърция е рай… Обикалял съм по цял свят, посещавал съм най-красивите земни кътчета, но никое едно от тях не може да се сравнява с Гърция.“.

А през декември 2019-а, гръцкият външен министър Такис Теодорикакос похвали актьора пред CNN за това, че не спира да осведомява света за случващото се в Гърция, например страшните пожари в Мати преди две години.