Съботно-неделните предложения – серенади и панаири на занаятите

Първият ден на август в някои краища на България е честван като Деня на градинаря. Ето защо имате добър повод да се развихрите в градината, сред саксиите на балкона или да сътворите чудеса от цветни алпинеуми пред входа на кооперацията или блока. Първи август в Съединените щати го отбелязват като деня на MTV, тъй като на тази дата през 1981 г. известната американска телевизионна мрежа започва да излъчва първите си музикални видеоклипове. За това и преобладаващите ни съботно-неделни предложения са музикални.

 

1. „Концерти за малчугани и великани”

В съботния ден, от 11.00 часа, в кино „Кабана“ в парка зад НДК може да чуете концерта „Летният танц на квинтет Пилекадоне“, чието мото е мисълта на известната австрийска писателка от еврейски произход Вики Баум: „Има бързи пътища към щастието и един от тях е танцът“.

Концертът е адаптиран за деца на възраст от 5 до 15 години и включва кратка лектория с представяне на няколко инструмента от групата на дървените духови инструменти: флейта, обой, кларинет и фагот. Децата ще могат да се научат да различават отделните духови инструменти и най-вече двете големи групи – дървени от медни инструменти. На сцената ще излязат оркестрант-солистите на Софийската филхармония, на Симфоничния оркестър на БНР, на Оркестъра на Класик ФМ Радио – Мила Павлова – флейта, Валентин Методиев – обой, Венелин Пиперов – кларинет,  Ясен Теодосиев – валдхорна и Евгений Тонев – фагот.

2. Чешки серенади със Софийската филхармония

В неделя, от 19.00 часа в зала „България“ маестро Константин Илиевски ще дирижира Серенада за духови инструменти, виолончело и контрабас от Антонин Дворжак и Серенада за струнен оркестър на Йозеф Сук. Дворжак и Сук са сред най-ярките представители на чешката музика. Дворжак композира Серенадата за духови инструменти, виолончело и контрабас през 1878 година. Макар и да не цитира в нея буквално фолклорни фрагменти, във втората й част няма как да не усетите славянската ритмика.

Йозеф Сук е зет и ученик на Дворжак. Той пише Серенадата за струнен оркестър, следвайки съвета на тъста си – да пише по-лека и весела музика. Произведението е харесано дори от Брамс – който по онова време е „законодателят“ и лидерът на музикалната сцена във Виена.

Константин Илиевски е известен като диригентът на първото концертно турне на Софийската филхармония в Китай. Той е участвал е в множество международни фестивали и е работил с реномирани солисти от световна класа, дирижирайки ORF-RSO Виена, Камерния оркестър на Виенските симфоници, Словашката национална филхармония и Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Вроцлавската филхармония, виенския Симфоничен оркестър „Лудвиг Ван Бетовен”, американския  „Младежкия симфоничен оркестър на Флорида“ и много други.

3. На мегдана в село Кестен

Ако пък в почивните дни ви се иска да излезете от града, имате възможност да посетите фестивала „На Мегдана“ в пограничното родопско село Кестен. От 18.30 часа в събота ще може да видите традиционния обичай сплитане и пояне на китките. В 21.00 часа може да гледате „Кино под звездите“, както и огнено шоу с Венеса и Божи. В неделя не пропускайте работилниците за сухо и мокро плъстене с Яна Шурелова, както и празничното хоро.

4. Торлашки специалитети в Чипровци

Ако искате да научите тайните на торлашките специалитети, не пропускайте кулинарната работилница „Твоята храна“ в северозападния град Чипровци. Тя отваря врати в събота, от 12.00 часа в гостоприемницата „Кипро”. Ще се научите да правите специалитетите – наложена баница с традиционни ръчно-точени чипровски кори, гньетени чушки (пълнени сушени чушки с боб) и пръжено (бъркани местни сезонни зеленчуци на тиган). Не пропускайте да видите и как се тъкат прочутите чипровски килими, чиято традиция на производство от 2014 г. е включена в Световната представителна листа на ЮНЕСКО. В района на Чипровци може да се види манастирът „Свети Иван Рилски“ от XX век и църквата „Свето Възнесение Христово“ на Историческия хълм над центъра на Чипровци. До църквата се намират останките на католическата катедрала „Санкта Мария“, която е била част от манастирския комплекс, притежавал много богата библиотека. Любопитна подробност е, че и до днес нейните богатства се търсят от учени и иманяри. Търсачите на съкровища са оставили следи от своите набези върху „Шарената чешма“ – единственият артефакт от римско време, останал в Чипровци. Предполага се, че е построена след навлизането на римските войски и обособяването на провинция Мизия. Тя е била изрисувана от майстори – художници и за това е наречена „Шарена“. За децата има увеселителен парк “Приключенци“, който се намира над Гушовския манастир.

5. Лятна оперна вечер в Банско

Ако пък в съботната вечер се намирате в Банско, от 20.30 часа на централния му площад започват „Летни оперни вечери на открито“. Там Камерна опера Благоевград ще изнесе концерта „Искри от оперната и оперетната класика“. Ще може да чуете увертюрата  от операта „Отвличане от сарая“ от Моцарт, както и други любовно-драматични фрагменти от „Дон Жуан“, „Севилският бръснар“, „Дон Карлос“, „Сицилианска вечерня“, „Тоска“ и „Травиата“.

Популярните арии ще бъдат изпълнени от  солистите на Камерната опера в Благоевград – Венера Мелеки, Теодора Петрова, Юрий Николов, Пламен Кумпиков, Георги Димитров  и Теодор Петков.

6. „Булгарика“ – най-голямото арт изложение във Варна

В събота във Варна се открива Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Това е най-голямото арт изложение в България, което тази година се провежда за 24-път и ще продължи през целия август. В него участват над 160 майстори в областта на изящното и приложно изкуство, художествените занаяти, музиката. Те ще демонстрират на живо как създават уникалните си творби.

Ще се проведат кръгли маси, като например „Църковните изкуства- съхранение и развитие“, на които ще участват богослови, реставратори, иконописци, дърворезбари, иконографи, каменоделци и много други специалисти. Ще има и редица конкурси, в които приложниците в областта на металопластиката, дървопластиката, художественото обработване на кожи и стъкло и керамика ще покажат най-доброто, на което са способни. Не пропускайте и спектакъла „Dynamics Opera”- Опера на движението, в който участват над двадесет изпълнители в различни музикални стилове, филхармоничен оркестър и инструментална поп-рок формация.

В рамките на „Булгарика“ ще може да видите и ревю-спектакли на изявени дизайнери и бижутери, под мотото „България- Хилядолетна красота“ на дизайнера Цено Вутов- Феликс, със специалното участие на Деси Добрева и Ева Квартет, “Кристална еуфория” на Борислав Коруджиков, демонстриращ изящни бижута, изработени от стъкло в съчетание с различни благородни метали, и „Кубачи“ на Валентин Колев – спектакъл, в който майсторът на ризници и украшения от метал ще представи последните си уникални произведения.

И дори и да не ви се навлича ризница в това горещо време, майсторското вдъхновение, което ще видите в арт изложението, ще е добра защита срещу всяко еднообразие и скука.