The Line – новият мегапроект на Саудитска Арабия

След Оксагон, мюсюлманската монархия готви друг мащабен архитектурен проект. Това е небостъргачът Линията (The Line), който ще бъде дълъг само 170 километра.

 

В интерес на истината, въпросната концепция на кронпринца Мохамед бин Салман (бъдещият владетел на Саудитска Арабия) бе започната още през 2017 година. Целта на арабския престолонаследник е да се изгради свръхмодерен комплекс върху 29 хил. км. в западната част на страната: до бреговете на залива Акаба.

Линията, видяна от небето (компютърно генерирано изображение).

Както вече казахме, този нов мегаполис ще се състои от огромната сграда, кръстена Линията. Тя ще представлява две огромни 200-метрови стени, между които ще бъдат разположени места за живеене, работа и развлечения. Наред с това се знае, че пространството ще бъде „изградено около хората, а не около автомобилите“. С други думи – в Линията ще се пътува с безпилотни превозни средства, а не с коли. Нещо повече – всичко ще се захранва на 100% от възобновяеми източници и целогодишно ще бъде поддържан микроклимат чрез система за проветряване.

Друго компютърно генерирано изображение на Линията.

Любопитно е да се спомене, че чрез тези грандиозни архитектурни проекти Саудитска Арабия се стреми да стане една от икономическите сили в света, но затова, разбира се, ѝ трябва и по-голямо население. Целта е в край на това десетилетие при сегашните 34 млн. души там да живеят 50 млн., половината от които чужденци. Десетилетие по-късно те трябва да се удвоят до поне 100 милиона.

„Това е и основната цел да построим Линията – да увеличим капацитета на Саудитска Арабия, да имаме повече граждани и повече хора в страната. И понеже строим всичко от нищото, защо да копираме обичайните градове?“ – съобщава кронпринцът.