За отпускарите – не пропускайте последния брой на списание Banker Special

Вече месец в мрежата е последният брой на списание Banker Special – 65-ият поред. В него освен съвети какъв бански да изберете това лято и кои чанти са винаги на мода, може да прочетете интервюто с изпълнителния директор и ръководител на направление „ИТ и операции“ на Банка ДСК – Юрий Генов.

В разговора си с главния редактор на Banker Special Силвия Джагарова и с журналиста Калоян Атанасов Юрий Генов споделя какво обича да напомня на колегите си, с които често се шегува дали бъдещето на банките е в развитието на собствени екипи от разработчици на софтуер, или секторът постепенно ще се трансформира към софтуерни компании, които ще придобиват банков лиценз.

Юрий Генов им напомня кога и къде са започнали първите професионалисти, регистриращи и обработващи информационните потоци.

„Българските банки адаптираха технологии, които им позволяваха да догонват много динамично световните стандарти. Внедряваха се утвърдени западни практики както по отношение на обслужването на клиентите, така и в автоматизирането на вътрешнобанковите процеси“ – разказва Юрий Генов.

На въпрос как ще изглеждат банката на бъдещето и банковият офис на бъдещето и дали има опасност технологиите да направят излишни банковите служители, Юрий Генов отговаря:

„Независимо от това, че индустрията се дигитализира, традиционно банковите услуги си остават доста консервативни. Това, че процесите и комуникацията с клиентите се променя, не означава, че се променя и самата услуга. Банковият клон е изключително важен елемент от взаимоотношението банка – клиент, това е мястото на общуване между двете страни.

Банковият служител коренно е сменил уменията си и технологичния си профил през последните 150 години, но си остава най-важният фактор за оптималното функциониране на всяка банка.

Сега си спомням, че в домашния си архив пазя едно писмо на моята прабаба отпреди 100 години, с което тя си назначава среща със своя банкер.“

В днешно време това се случва в дигитална форма, но на практика писмото и осъществяването на срещата не са се променили“ – отчита Юрий Генов.

На въпрос дали съвременните банки са защитени по отношение на киберсигурността, Юрий Генов отговаря:

„Банките направиха изключително много за развитието на тази изключително трудна и сложна област. Тези усилия са част от общата индустриализация на информационната индустрия. След романтичния период дойдоха стандартизацията и технологичната дисциплина. Всичко това направи услугите устойчиви, предвидими.

Всички банки се стремят да отговарят на съвременните критерии, но това не е никак лесно и изисква сериозни ресурси и ежедневна работа.

Като цяло банките се научиха да споделят помежду си важната в тази област информация, защото колкото по-рано една институция е информирана за възможните заплахи, толкова по-адекватно тя може да се подготви.“

А на въпроса как Юрий Генов релаксира от напрежението, ръководителят на направление „ИТ и операции“ на Банка ДСК отговаря много емоционално:

„Обичам българските планини. Те са много приятелски настроени към нас туристите. Днес върховете и гледките на синьо-сивкавите била привличат все повече млади хора, туристическото движение отново набира популярност. И ние в Банка ДСК имаме неформално организирана туристическа групичка и сме редовни в планинските преходи. Дори преди няколко години си организирахме разходка-щафета от връх Ком до нос Емине. Препоръчвам на всеки да измине тези 720 километра и да се наслади на красотата на природата в продължение на 20-ина дни.“