Оксагон – чудото на Саудитска Арабия

През последните десетилетия арабското кралство си поставя все по-амбициозни и грандиозни задачи за изпълнение, същевременно отваряйки се за наложителната либерализация и модернизация на държавата. Това бе демонстрирано и чрез новия му свръхпроект, за който се разбра преди броени дни. Ще се построи огромен град, плаващ безпроблемно по Червено море. Ето за какво става дума:

 

Впечатляващият проект на саудитските власти и престолонаследника Мохамед бин Салман ще носи името Оксагон (Охаgоn) и ще бъде поне 33 пъти по-голям от американския град Ню Йорк. Но това не е всичко – половината от мегаполиса ще може да плава съвсем свободно по Червено море.

Компютърно генерирано изображение на Оксагон.

По този начин Оксагон се очертава да се превърне в най-голямата плаваща структура в света. Наред с това, по данни на компанията Nеоm (основана през 2013 г. от самия шейх с ясната идея да модернизира консервативната държава), той ще бъде и първото населено място на Земята с изцяло автоматизирано пристанище и логистичен център.

 

Оксагон ще бъде катализатор за икономически растеж и разнообразие“ – информира самият 36-годишен престолонаследник.

Мохамед бин Салман – бъдещият шейх на Саудитска Арабия.

Осмоъгълният плаващ град ще се захранва само от възобновяема енергия, ще използва интернет, изкуствен интелект и роботика, като в същото време ще създаде и осигури работни места за стотици хиляди работници. Ала до този момент все още не се знае цялата сума, която ще бъде похарчена за реализирането на грандиозния проект. Още повече как ще се осигури плаването му? Все пак Червено море е един от най-натоварените търговски пътища в света, като близо 10% от глобалната търговия ежегодно минават през него.

Апропо, част от другите впечатляващи проекти на бъдещия шейх включват Тhе Lіnе (няколко градски области без автомобилно движение, събрани и ръководени от един център), Тhе Rіg (тематичен парк, построен върху изоставена нефтена платформа в Арабския залив) и Рrіnсе Моhаmmеd Віn Ѕаlmаn Nоn Рrоfіt Сіtу (бъдещ квартал в столицата Рияд, където ще се помещават единствено важни компании с нестопанска цел и устойчиви предприятия).

Също така Негово Височество не е забравил да търси и алтернативни варианти на петрола, чиито земни запаси се очаква да свършат до няколко години.