„Поток“ в Центъра за изкуства в Отава „Шенкман“

В центъра за изкуства „Шенкман” – едно от големите културни средища в столицата на Канада – Отава, бе открита изложба на български творци, озаглавена Flow – „Поток“. Ето още подробности около това любопитно културно събитие.

Изложбата е организирана от Българския фестивал на изкуствата в Канада, отбелязващ през 2021 г. своята десетгодишнина, и от българското посолство в Канада по повод 55 години от установяването на българо-канадските дипломатически отношения.

Център за изкуствата „Шенкман” в Отава.

Потокът е общата асоциация, която предизвикват и фотографиите на Люба Енчева и Албена Робев, и картините на Васко Попвасилев и на Невена Няголова. И четиримата живеят и работят в Торонто, като основно заниманията им са свързани с предаване на художествения занаят на деца и студенти.

За организаторите темата на изложбата – „Поток“ е поетична препратка към творческата мисъл. Когато творецът се потопи в мисли, той загубва усещането за време и пространство, загубва и себе си, като изцяло се потопява в произведението, което създава.

Картини от изложбата на Васил Попвасилев.

Васил Попвасилев сякаш се бори срещу това загубване и е подбрал за изложбата свои картини, всяка от които е „опитомен“ поток от аромати. Фигурите са като кристални шишета парфюми, които не могат да бъдат помирисани, но провокират въображението на гледащия да си представи различните аромати – плодови, цветни, екзотични.

Люба Енчева (вдясно) коментира фотографиите си с изкушена зрителка.

Люба Енчева залага на играта с цветовете и формите, с което внушава, че макар и мислите на твореца понякога да го завихрят в невероятен листопад или водовъртеж, той успява да се фокусира върху онова, което го вълнува, и да го изкаже с изразните средства, които най-добре владее, така че посланието му тихо да ромоли като бистър планински поток.

Фотография на Албена Робев.

 

Албена Робев снима природата най-вече в нейните пробуждания и разцъфтявания. За нея потокът е изворът на новото начало, надеждата и обещанието за пречистване.

Невена Няголова.

Невена Няголова сякаш рисува сънищата си, изпъстрени с цветя, оставяйки и нощем потокът на съзнанието й да работи на пълни обороти.

Посланикът на България в Канада – Светлана Стойчева-Етрополски поздрави творците за позитивната им енергия и че с работата си са жив мост за развитие на българо-канадските връзки.

Близо 40 души – наши сънародници – присъстваха на откриването на изложбата и имаха възможност да се запознаят и разговарят с трима от четиримата българи, успели да намерят творчески пристан в Канада.