Часовник на Том Форд от 35 пластмасови бутилки

Дизайнерът Том Форд пусна на пазара нов часовник, изработен изцяло от 100% пластмасови шишета, извадени от океана. Той обяви и награда от 1 милион долара, която ще бъде присъдена на онзи учен, който успее да проектира заместител на полиетиленовите торбички, от които всяка година се изхвърлят като ненужен отпадък между 1 до 5 трилиона бройки. (На сайта  www.plasticprize.org може да намерите повече информация за конкурса.) А ето какво е вдъхновило Том Форд да работи по екстравагантната идея.

 

Статистиката е тревожна – близо 9 милиона тона пластмаса се изхвърлят в океаните всяка година. До 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба. „Това е един от най-големите проблеми“ – смята дизайнерът. Той разказва как преди около пет години гледал по телевизията актьора Ейдриън Грение, който говорил за проблематичните пластмасови сламки.

Форд признава: „Първоначално се съмнявах в думите му, но после престанах да употребявам както сламки, така и пластмасови бутилки, купувайки само стъклени. Казах на всички вкъщи и на всички служители в офиса, че трябва да се отървем от цялата пластмаса за еднократна употреба“.

От този момент нататък Том Форд приема проблема присърце – заедно с Grenier и 52HZ – те учредяват наградата Tom Ford Plastic Innovation Prize. Предложенията ще се приемат на вече посочения сайт до 2022 г., когато ще бъде избран победителят с най-добра идея, а до 2025 г. готовият продукт ще бъде пуснат на пазара.

„Модата, разбира се, разчита много на полиетиленовите торбички, които се използват за доставка на стоки, но това, че ние ги ползваме, далеч не означава, че трябва да ги запазим на всяка цена. Напротив! Безспорно е, че трябва да им намерим алтернатива. Всяко нещо, което купуваме, е опаковано в полиетилен за еднократна употреба – в момента, в който се замислите над това, ще си дадете сметка, че пластмасата е навсякъде около вас“, казва Форд.

Том Форд с изследователския си екип.

„Грозната истина е, че рециклирането не е дългосрочно решение и винаги остават торбички или някакви пластмасови ненужни продукти, които от водопреносната мрежа попадат в океаните. За да дадем своя принос в решаването на този проблем, ние създадохме часовника Tom Ford Ocean Plastic, при който една бройка е произведена от отпадъка на 35 пластмасови бутилки, извадени от океана. Готови сме да продадем 1000 часовника, които представляват приблизително 220 кг пластмасови отпадъци. Цената на такъв часовник е 995 долара.

На всеки от тях е написано, че е направен от пластмаса от океана. Така притежателят му ще се чувства горд, че е направил нещо полезно за околната среда“ – обяснява дизайнерът. Освен това той обръща внимание, че неговите клиенти са наясно, че нещата, които той и екипът му правят, са трайни – не са за еднократна употреба. „Нашите дрехи, ако успеете да запазите фигурата си, може да ги носите през целия си живот или да ги подарите на някой друг – на дъщеря си, сина си. Според нас така е редно – така постъпваме етично“ – обяснява Том Форд.

Той обаче е категоричен, че за да се предизвика реална промяна с осезаем ефект, трябва да се намесят правителствата и всички да последват примера на канадския премиер Джъстин Трюдо, който миналия месец забрани пластмасата за еднократна употреба. В същото време той разчита и на капиталистическата култура – да се изобрети нещо по-качествено и по-търсено от полиетилена и то да се наложи на пазара. „И часовникът, който изработихме от пластмасовите отпадъци, извадени от океана, е предмет на лукса, с който се гордеем. Вероятно това е първият луксозен часовник, създаден по толкова изобретателен начин. Макар и направеното от нас да е капка в морето, все пак е едно начало и няма да се откажем“ – гордо завършва Том Форд.