Вижте отблизо прочутия лайнер „Титаник“

Бахамската компания OceanGate Expeditions предлага невероятно преживяване на няколко късметлии. Догодина тя ще организира подводни експедиции до руините на известния кораб „Титаник“. Разказваме ви как и вие можете да станете част от екипажа.

 

Потъналият на 15-ти април 1912-а „Титаник“, е открит преди 35 години и оттогава е посетен от близо 200 изследователи и учени. А много скоро ще приеме и първите си посетители, чийто пропуск ще струва 125 хил. долара. Въпреки прекалено високата цена, Стоктън Ръш, президентът на OceanGate Expeditions, набляга на факта, че това няма да бъде поредния луксозен круиз, а експедиция: „Реално погледнато молим хората да се присъединят към нашия изследователски процес.“ – споделя той пред Buisness Insider.

Стоктън Ръш с подводния апарат „Титан“.

Припомняме, че злочестият плавателен съд потъва още на първото си пътешествие от Саутхемптън, Обединеното кралство, до Ню Йорк, Съединените американски щати. Намира се на 2.5 мили (4 км) под водата и на около 370 мили (600 км) от бреговете на канадския остров Нюфаундленд.

Кадър от знаковото потъване на лайнера от едноименния филм от 1997 година.

Избрахме именно „Титаник“, защото е навярно най-популярното нещо под водата. Когато попитате някого, какво има под водата, той ще ви каже акули, китове и „Титаник“. Той е наистина много известен.“ – казва с вълнение Ръш.

Тези от вас, които изгарят от желание също да станат част от деветдневната мисия на Titanic Survey Expeditions, първо трябва да преминат през интервю както и двудневно тестово гмуркане в американския град Сиатъл: „Искаме да се уверим, че желаещите са също така симпатични и физически способни. Не става дума само за много ключови качества за един екип. Няма нещо по-ужасно от това да пътуваш с някого, който не ти е приятен.“ – казва Стоктън.

Затова не е учудващо, че пътешествениците ще бъдат наричани „специалисти по мисии“ и третирани наравно с учените. Преди всяко гмуркане всеки от тях ще получи инструкции какво трябва да се прави и за какво да бъде нащрек.

Сейнт Джонс, Нюфаундленд, Канада.

Експедицията ще започне от главния град на Нюфаундленд – Сейнт Джонс, където първоначално всички участници ще се видят на ориентировъчна вечеря. На следващата сутрин ще потеглят за мястото на корабокрушението, което е и обект на културното наследство на ЮНЕСКО. По време на пътуването новите членове ще получат не само брифинги относно безопасността, но и ще бъдат обучени как да оперират сонарна технология, да използват 4k външни камери, да разпознават различните видове риби, да си водят записки и други важни умения. Президентът на OceanGate Expeditions подчертава, че това е „доброволно участие, а не принудителен труд“.

Как ще изглежда спускането с подводния апарат.

След като всичко това е изпълнено, трима от специалистите, заедно с пилота и изследователя, ще се спуснат до руините на кораба в петместния подводен апарат. Там те ще прекарат около 2-3 часа в търсене и изследване.

Важно е да се спомене, че на борда има и тоалетна, но тя ще се използва само в екстремни ситуации. Така че кандидатите ще бъдат подложени на специален хранителен режим, за да не им се налага да прибягват до нея под водата.

Част от извадените лични вещи на пасажерите.

Главната цел на тези експедиции е да се съберат достатъчно данни под формата на фотографии, видеоклипове и лазерни и сонарни сканирания, за да се създаването на огромен триизмерен модел на целия лайнер и заобикалящата го среда.

Но защо това е толкова важно?

Знаковият нос на „Титаник“.

Според кореспондента на Business Insider Айлин Уудуард, водната среда – бактериите, огромната дълбочина и корозията – бързо спомага за разрушаването на “Титаник”, който според предположенията ще изчезне изцяло до 2030 година. Освен това OceanGate Expeditions планира да следва плътно насоките за опазване на околната среда на ЮНЕСКО и на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания.

Част от вещите, които все още могат да бъдат забелязани на борда на потъналия кораб.

Впрочем, досега са продадени 36 билета, което означава, че остават още 9 свободни места. Първите 6 експедиции са предвидени за месец май, 2021 г., а чрез този линк можете да кандидатствате и вие – https://oceangateexpeditions.com/how-to-join .