Съзвездието Стрелец: История, митология и интересни факти

Преди време ви запознахме с десет интересни факти за представителите на зодиакалния знак Стрелец. Сега ще ви разкажем повече за съзвездието, дало името си на една от основните дванадесет зодии.

 

 

История

Нергал – вавилонският бог на войната, чумата, смъртта и болестите.

Древните вавилонци забелязали съзвездието, давайки му името на на техния бог Нергал – кентавъроподобно създание със стрела и лък. Шумерите, на свой ред, го нарекли Пабилсаг, което може да се преведе като „главен предшественик“. Чак след години древногръцкият астроном Клавдий Птолемей (I в. сл. Хр.) идентифицирал и проучил групата звезди, наричайки я с латинската дума „Sagittarius“. Така то става 48-то съзвездие, записано от великия астроном, и 88-то от всички проучени съзвездия до този момент.

Митология

Подобно на повечето съзвездия, произходът на Стрелеца също е свързан с митологията – най-вече древногръцката.

Елините идентифицирали групата звезди и като кентавър, но тъй като го възприели от шумерите, все още не е много сигурно кой точно е стрелецът. Едни предполагат, че това е легендарният Хирон – син на Кронос и океанидата Филира, а за други Хирон е фактически съзвездието Кентавър (Centaurus). Според някои предания, самият Хирон създал двете съзвездия, за да насочват аргонавтите по време на похода им за Златното руно. Но древногръцкият учен, математик и астроном Ератостен видял в звездите образа на сатир, по-точно Кротос – син на бог Пан и изобретател на стрелбата с лък. Преди да напусне белия свят, той помолил всемогъщия Зевс да го извиси на небето.

Римска мозайка – Хирон учи Ахил да свири на лира.

Любопитно е да се спомене, че стрелата на съзвездието сочи точно към Антарес – „сърцето на скорпиона“, може би, за да отмъсти за смъртта на Орион, както вече писахме – https://special.bg/sazvezdieto-skorpion-istoriya-mitologiya-i-interesni-fakti/ .

Интересни факти

  • Стрелецът се нарежда на 15-о място по големина сред съзвездията, заемайки площ от 867 кв градуса.
  • Намира се в четвъртия квадрант на южното полукълбо (SQ4).
  • Може да бъде видян между географските ширини + 55° и -90°.

  • Най-добрата видимост към него е в 21:00 часа през август.
  • Намира се до съзвездията Орел, Щит, Змия, Змиеносец, Скорпион, Южна корона, Телескоп, Индианец, Микроскоп, Козирог.
  • Астрологическият му знак е ♐.
  • Най-ярката звезда в съзвездието се нарича Каус Аустралис.
Каус Аустралис.
  • Центърът на Млечния път се намира в най-западната част на Стрелеца.
  • От Шотландия и Скандинавия изобщо не може да бъде видяно, но минава точно над Южна Бразилия, Южна Африка и Австралия.
  • Съзвездието е сформирано основно от звездите Рукбат (Алфа Стрелец), Каус Аустралис (Епсилон Стрелец), Нунки (Сигма Стрелец), Асцела (Зета Стрелец), Каус Меридионалис (Делта Стрелец), Албалдах (Пи Стрелец), Ета Стрелец, Бета Стрелец и Нова Стрелец.

Оттук можете да прочетете 10-те интересни факти за зодия Стрелец – https://special.bg/10-lyubopitni-fakti-za-predstavitelite-na-zodiya-strelets/.