Съзвездието Скорпион: История, митология и интересни факти

Преди време ви запознахме с десет интересни факти за представителите на зодиакалния знак Скорпион. Сега ще ви разкажем повече за съзвездието, дало името си на една от основните дванадесет зодии.

 

 

История

Още древните вавилонци наричали съзвездието „мулгиртаб“ (скорпион), което може буквално да се преведе като „създанието с парещо ужилване“. Чак след години древногръцкият астроном Клавдий Птолемей (I в. сл. Хр.) идентифицирал и проучил групата звезди, наричайки я с латинската дума „Scorpius“.

Впрочем, в миналото доста често смятали, че Везните представляват щипците на Скорпиона, но постепенно идеята започнала да отпада, както вече писахме – https://special.bg/sazvezdieto-vezni-istoriya-mitologiya-i-interesni-fakti/ .

Митология

Както повечето съзвездия, така и произходът на Скорпиона е свързан с митологията – най-вече древногръцката.

Най-популярната версия разказва за ненадминатия и горделив ловец Орион. Той не спирал да ловува всичко живо, което му се изпречвало на пътя, хвалейки се в същото време, че няма създание, което може да му избяга. Думите и делата му много разгневили богинята на лова Артемида и майка ѝ Лето, а в други версии това била богинята на земята Гея. Затова те измагьосали огромен скорпион, на който му заръчали да убие древногръцкия юнак. Така започнала смъртоносната и жестока битка между паякообразното и човека.

Орион и скорпионът.

Според едни предания двубоят привлякъл вниманието на Зевс, който впоследствие възкачил двата противника на небето, превръщайки ги в съзвездия, за да напомнят на хората да обуздават прекомерната си гордост. А според други, преди да бъдат превърнати в звезди от боговете на Олимп, един от борещите се – скорпионът успял най-накрая да ужили фатално Орион.

Интересни факти

  • Скорпионът се нарежда на 33-о място по големина сред съзвездията и заема площта от 497 кв градуса.
  • Намира се в третия квадрант на южното полукълбо (SQ3).
  • Може да бъде видян между географските ширини + 40 ° и -90 °.
  • Най-добрата видимост към него е в 21.00 часа през юли.
Съзвездието и Млечният път.
  • Намира се до съзвездията Стрелец, Змиеносец, Везни, Вълк, Ъгломер, Жертвеник и Южна корона.
  • Астрологическият му знак е .
  • Най-ярката му звезда се нарича Антарес, която е и α звездата на съзвездието. Заради яркочервения си цвят често е асоциирана с Марс – червената планета. Понеже Марс е римското название на древногръцкия бог Арес, я кръстили с името Антарес. Освен това тя е както променлива звезда, така и двойна.
  • Скорпионът е едно от малкото съзвездия, чиято конфигурация от звезди, образуваща фигурата му, изцяло оправдава името му.

  • Намира се много близо до центъра на Млечния път.
  • Съзвездието е сформирано основно от звездите Антарес, Сигма Октанта (на запад от нея), τ – Тау (на югоизток), π – Пи, δ – Дшуба и β – Графиас (на северозапад) и Ню. На юг от Антарес са разположени ε – Вей, ζ – Дзета, ψ – Саргас, κ – Тиртаб и λ – Шаула – образуващи опашката и отровното му шило.

 

Оттук можете да прочетете 10-те интересни факти за зодия Скорпион – https://special.bg/10-lyubopitni-fakti-za-predstavitelite-na-zodiya-skorpion/ .