Съзвездието Везни: История, митология и интересни факти

Преди време ви запознахме с десет интересни факти за представителите на зодиакалния знак Везни. Сега ще ви разкажем повече за съзвездието, дало името си на една от основните дванадесет зодии.

 

 

История

Още преди 4000 години древните вавилонци считали, че група звезди, които наблюдавали в небето, напомнят на двете плоскости на везна. Поради тази причина започнали да ги свързват с акадския бог на слънцето и справедливостта Шамаш, наричайки съзвездието Мул Зибану (везни).

Бог Шамаш.

Древните египетски и гръцки астрономи, географи и историци също наблюдавали небесното творение. Манетон (III в. пр. Хр.), Гемин (I в. пр. Хр.) и Клавдий Птолемей (I в. сл. Хр.) първи проучили и описали по-подробно звездите, и впоследствие ги категоризирали.

Митология

Везните били признати за „официално“ съзвездие с латинското име Libra едва в Древен Рим, когато започнали да ги отъждествяват с предмета, държан от Астрея (или Дике) – древногръцката и римската богиня на справедливостта. Апропо, това е единственият зодиакален знак от 12-те, който не представлява живо същество.

Богинята Астрея.

Но Везните не винаги били наричани така… В Древна Гърция дълго време се считало, че символизират щипците на съседното съзвездие Скорпион. Поради тази причина в някои семитски езици, например в арабския, думата, с която назовавали съзвездието, била „зубана“.

Обаче идеята за щипците на Скорпиона започнала постепенно да отпада. Това се дължи и на проучванията на древните астрономи, които забелязали, че есенното равноденствие, когато нощта и денят се изравняват, се случвало точно под въпросния космичен знак. Това на свой ред довело до утвърждаването на Везните като съзвездие по времето на римляните, а по-късно богинята Астрея се превърнала в познатия ни зодиакален знак Дева.

Интересни факти

  • Везните се нареждат на 29-о място по големина сред съзвездията и заемат площт от 538 кв градуса.
  • Намират се в третия квадрант на южното полукълбо (SQ3).

  • Могат да бъдат видени между географските ширини + 65 ° и -90 °.
  • Най-добрата видимост към тях е в 21:00 часа през юни.
  • Намират се до съзвездията Змия, Дева, Хидра, Кентавър, Вълк, Скорпион и Змиеносец.
  • Астрологическият им знак е .
  • Най-ярката звезда в съзвездието е Зубен Ел Шемали (от арабски: северната щипка), известна още и като Бета Везни, с видима величина 2.61 и приблизителна температурана повърхността от 12 хил. K.
HD-140283 – една от най-старите звезди във вселената.
  • Във Везните се намира и звездата HD 140283, позната неофициално като Матусал или Звездата на Матусал. Тя е не само една от най-старите звезди във Вселената, но и се намира на 190 светлини години от Земята.
  • Съзвездието е сформирано основно от звездите Зубен Ел Генуби (южната щипка, α Librae), Зубен Ел Шемали (β Librae), Зубен Ел Акраб (щипката на Скорпиона, γ Librae), Зубен Елакриби (δ Librae) и Бракиум (от латински: ръка, σ Librae).

 

Оттук можете да прочетете 10-те интересни факти за зодия Везни – https://special.bg/10-lyubopitni-fakti-za-predstavitelite-na-zodiya-vezni/ .