Великобритания ядоса Амал Клуни: юристката си подава оставката

Преди броени дни съпругата на актьора Джордж Клуни, която е и специален пратеник на Обединеното кралство за свободата на пресата, обяви, че възнамерява да се оттегли от поста си. Разказваме ви с какво правителството на Великобритания успя да я разгневи.

 

Британката от ливански произход, която миналата година бе номинирана за въпросната елитна позиция, обяви на 18-ти септември, че е решила да се откаже от длъжността си: „Нямам друг избор освен да подам оставка.“.

Причината? Желанието на британското правителство да се върне към споразумението за напускането на Европейския съюз. Наред с това кметството на Лондон представи законопроект, с който възнамерява да преосмисли някои вече поети ангажименти от договора за Brexit, разгневявайки по този начин мнозина европейци и американци. Действие, което 42-годишната адвокатка за правата на човека определи като „жалко“.

Британският външен министър – Доминик Рааб.

В публично писмо, адресирано към Доминик Раб, британският външен министър, Амал обясни точно какви са причините за нейното несъгласие с гореспоменатата политика: „Когато Британската общност ме помоли да стана неин пратеник за свободата на медиите, целта беше да помогна на Обединеното кралство да отстоява свободата на пресата по целия свят. Моята роля също така бе свързана със съдействие за насърчаването на мерки, които правителствата могат да предприемат, за да гарантират, че съществуващите международни задължения относно свободата на медиите, се изпълняват в съответствие с международното право. Приех тази длъжност, защото вярвам във важността на тази кауза и оценявам съществената роля, която Обединеното кралство играе и продължава да го прави, за да популяризира международния правен ред.“.

Бях ужасена, когато разбрах, че правителството се готви да приеме този закон. Наистина е жалко, че Великобритания се готви да наруши международен договор, подписан от министър-председателя преди по-малко от година (…) Това не сама ще окуражи автократичните режими, но и международното право ще бъде нарушено.“ – продължава разочарованата Амал.

За мен, като специален пратеник, стана несъстоятелно да призовавам други държави да спазват и прилагат международните задължения, когато Великобритания ясно завява, че не възнамерява да го прави ( …) Мисля, че Обединеното кралство може да бъде огромна сила за вършенето на добрини. Но поради причините, които описах, вече не мога да продължа да работя като специален пратеник на правителството. “- заключава тя.

Да припомним, че борещата се за справедливост красавица е родена на 3-ти февруари, 1978-а в Бейрут, Ливан, с името Амал Аламудин в семейството на бизнесмен и политическа журналистка. Но, когато е само на 2 годинки, тя имигрира с родителите си във Великобритания, заради избухналата Ливанска гражданска война. След като се установяват в Джерардс Крос, Бъкингамшър, Амал завършва средното си образование в елитна девическа гимназия и е приета да следва юриспруденция (теория и философия на правото) в колежа „Сейнт Хю“ към Оксфордския университет, откъдето през 2000 г. се дипломира с множество почести като бакалавър.

Следващата година постъпва в Юридическото училище в Ню Йорк, за да получи и магистърска степен. Впоследствие Амал се издига като много вещ и опитен адвокат, работейки ту в Съединените щати, ту във Великобритания. Освен това изнася лекции в някои от най-добрите световни университети и участва в множество световни и важни процеси, например делото „Перинчек срещу Швейцария“ и „Мраморите на Елгин“. Впрочем владее и разговаря свободно на английски, арабски и френски език.

Амал и Джордж Клуни.

На 28-ми април, 2014 г., талантливата юристка се прочу още повече, венчавайки си за един от най-желаните тогавашни ергени – Джордж Клуни, с когото се запознава година по-рано покрай общи приятели. На 6-ти юни, 2017 г., се раждат и децата им – близнаците Александър и Ела Клуни.