В Ню Йорк подготвят бойкот на Иванка Тръмп

Светското общество в Ню Йорк не е готово да приеме обратно Иванка Тръмп и Джаред Кушнер, които се преместиха във Вашингтон преди четири години, за да се установят в Белия дом.

 

След като Джо Байдън беше определен за победител на президентските избори, журналистите се чудеха какво ще се случи с двамата,  а от последните публикации в медиите става ясно, че първата дъщеря на САЩ и съпругът й вече няма да бъдат възприемани в Ню Йорк като колекционери на предмети на изкуството и уважавани посетители на благотворителни събития. Причината е, че от 2016-а обществото в мегаполиса се промени, както и имиджът на самата Иванка, към който неотдавна бяха добавени нови съмнителни щрихи. Преди няколко дни списание Vanity Fair публикува есе на отдавнашната приятелка на Иванка Тръмп – Лисандра Орстром, която беше шаферка на сватбата на дъщерята на милиардера през 2009 година. Двете се срещат в гимназията и по думите на самата Орстром били „повече сестри, отколкото най-добри приятелки“.

Лисандра Остром и Иванка Тръмп в Ню Йорк през 2007 година.

В своето есе Лисандра разказва за всички съмнителни действия и изказвания на Иванка в далечната й младост, рисувайки портрет на много арогантно и неприятно момиче, обсебено от парите и статута. Орстром пише, че приятелката й имала „радара на Тръмп, насочен към статут, пари и власт, и инстинкта на баща си да хвърля други хора под автобуса в името на собственото си спасение“. Веднъж Иванка отказала да прочете книга, препоръчана от приятелката й с думите „Защо ми казваш да чета за проклетите бедни?“, друг път заявила, че Орстром „се е превърнала в марксистка“, когато Лисандра не била съгласна с нея при обсъждане на приемливите цени на апартаментите в Манхатън.

Освен това бившата приятелка е обидена от факта, че Иванка не одобрявала двугодишната й командировка в Бейрут, по време на обострянето на един от конфликтите, и я попитала кога ще се върне, заплашвайки „че ще бъде сменена“, ако това не се случи скоро. „Спомням си, че тя беше единствената от моите познати, която не се поинтересува каква е тази война“, пише Лисандра Орстром. По думите й Иванка категорично не харесала огърлицата с надпис на арабски, която приятелката й донесла от пътуването. Дъщерята на Доналд Тръмп, която вече била започнала да излиза с Джаред Кушнер, вярващ евреин, казала, че огърлицата „крещи за тероризъм“.

Лисандра Орстром откровено пише в есето си, че го публикува заради своето разочарование от Иванка Тръмп. По-точно от четиригодишната й подкрепа за политиката на президентската администрация, която предизвиква остри критики в почтеното нюйоркско общество. Става дума за идеи като отделянето на нелегалните имигранти от децата им и нежеланието да се признае опасността от промените на климата.

Vanity Fair стига до заключението, че не всеки ще бъде готов да приеме Иванка Тръмп и Джаред Кушнер в компанията си, защото сега ще бъде малко неудобно да се появява с тях. Изданието предполага, че след завръщането си в Ню Йорк двойката ще бъде приета само сред републиканците. „Но всеки, който има самоуважение, кариера, съвест, уважение към демокрацията или всеки, който не иска приятелите му да го срамят както лично, така и публично, ще стои далеч от тях“, коментира източник на Vanity Fair.

Друг събеседник изразява увереност, че Иванка и Джаред ще бъдат добре дошли сред търговците на недвижими имоти, тъй като и Доналд Тръмп, и Чарлз Кушнер (тъстът на Иванка) са изградили състоянието си именно от строителство.

Още преди година медията The Atlantic предположи, че Иванка Тръмп възнамерява да се върне в Ню Йорк, сякаш нищо не се е случило. „Тя вярва, че всичко това няма да й навреди в дългосрочен план, – пише изданието за променения образ на Иванка след като подкрепи баща си. – Тя планира да се върне в Ню Йорк, когато времето й в Белия дом изтече. Покани за Met Gala, вечери с приятели в италиански ресторанти, благотворителни събития… Казват, че тя е сигурна, че всичко това я очаква“.

Тази вероятност беше потвърдена пред изданието и от адвоката Рич Фарли, според  чиито думи „единственият непростим грях в Ню Йорк е бедността“.

Впрочем, изданието W напомни още през 2019-а, че обществото в Ню Йорк значително се е променило и сега в него е на мода своеобразен  „радикален шик“. „Феминистките и ЛГБТК активистите са добре дошли на балове, модните дизайнери правят политически изявления по време на своите шоута и ако бъдеш хванат, че нямаш информирано мнение, е като да бъдеш хванат с дрехи от миналогодишната колекция на Prada“.

Парите също може да не помогнат на Иванка Тръмп и Джаред Кушнер да се върнат във висшето общество. Редакторът на Daily Beast – Джон Фаст, вече заяви в свой подкаст, че състоянието от 1.1 млрд. долара не прави Кушнер „свръхбогат“. Той уточни, че на много богатите хора се прощават скандали и пропуски, „защото имат милиарди долари, които могат да жертват за благотворителност“. „Но на човек като Иванка, който определено дразни и не е твърде богат, в крайна сметка няма да му бъде простено“, заключава Фаст.