Sotheby’s излага на търг рядък ярко розов брилянт

На 11 ноември Sotheby’s ще проведе в Женева основния си за тази есен търг за бижута. В отделна сесия, преди официалния аукцион, ще бъде изложен  уникален лот – брилянтът „Видението на розата”, един от най-големите ярко розови диаманти, предлагани някога в началото на наддаване. Теглото на скъпоценния камък с овална шлифовка е 14.83 карата. А предварителната оценка е между 23 и 38 млн. долара.

 

Цветните диаманти са най-ценната грешка на природата. Върху тяхното образуване влияят примеси от други елементи или промени в кристалната решетка. Според статистиката количеството на цветните диаманти в находищата е изключително малко – около 0.01%, при това над половината от изисканите камъни имат жълта окраска.

Ярко розовите диаманти с пурпурен оттенък, като този от търга на Sotheby’s, са типични за находищата в Якутия. Там през лятото на 2017-а компанията „Алрос”  открива камък с начално тегло 27.85 карата. Диамантът е кръстен „Нижински” в чест на легендарния балетист и триумфалната му роля на Призрака на розата, а шлифованият диамант получава името на самия балет  – „Видението на розата”.  Според сюжета Призрака на розата, изпълняван от Нижински, се явява на момиче – Тамара Карсавина, която заспива след бала. Сега камъкът с безупречна чистота, чиято обработка отнема цяла година, а овалната му форма позволява  запазването на максималния обем на диаманта, застава редом с останалите произведения на изкуството – танцът на Вацлав Нижински, хореографията на Михаил Фокин, костюмите на Леон Бакст.

Интересът към брилянта би трябвало да бъде засилен от още един факт – най-големият източник на розови и цветни диаманти, като цяло, през последните десетилетия беше мината Аргайл в Австралия. Но към края 2020-а се очаква тя да бъде закрита, поради изчерпването й, така че подобни редки камъни  станат още по-малко на пазара.

Световният тръжен рекорд за розови брилянти, и за всякакви скъпоценни камъни, засега е 71.2 млн. долара за брилянта „Розова звезда” с тегло 59.6 карата, продаден от Sotheby’s в Хонконг през пролетта на 2017-а. .

А в основната част на аукционна на бижута на къщата в Женева ще бъдат изложени безцветни брилянти (включително пръстен с камък, тежащ 18 карата и оценка 1 – 1.5 млн. долара), изключително рядък комплект от XVIII в. – колие и обици, чифт закопчалки за дрехи от 1770-а, оценен от 705 хил. до 1 млн. долара, както и редки украшения на брандовете Cartier, Bvlgari, Van Cleef & Arpelsот епохата Арт-Деко и 60-те години на ХХ век.