Как шведски остров се превърна в луксозен хотел

В индустрията на гостоприемството вече се срещат хотели, които са съставени от бъчви за текила, или преди това са били францискански манастири. В този ред на мисли неотдавна отдалечен от брега шведски остров бе превърнат в разкошен и уютен хотел. Разказваме ви какво друго можете да правите в Pater Noster, освен да спите под звездите и да медитирате на територията на 150-годишния фар.

 

Остров Хамнескер се намира на 8 км западно от шведското градче Марштранд и е достъпен само с хеликоптер или лодка. По информация на официалния уебсайт – http://www.paternosterlighthouse.com/ – името на хотела Pater Noster е вдъхновено от латинската версия на молитвата „Отче наш“, която моряците често напявали минавайки покрай острова, за да получат помощ свише при преминаването на околните рифове.

Около 1868 г. на Хамнескер бил построен фар, а един от първите му пазачи се заселил в него със семейството си, осъществявайки по-сигурното и безопасно преминаване на плавателни съдове. Но през 1977-а се наложило фарът да бъде затворен заради изграждането на неговия събрат Хетеберйет в протока Категат. Не след дълго, благодарение на солената вода, желязната конструкция започнала да ръждясва и да се нуждае от спешен ремонт.

Процесът по възстановяването на стария фар започва едва преди 18 години, а пет години по-късно е върнат отново на острова и пуснат в експлоатация. Така се стига до неотдавнашното вдъхновение на шведското архитектурно студио Stylt да превърне цялото място в луксозен кът за почивка, който предлага уникално преживяване на своите гости.

След приключването на последните работи по дизайнерското оформление, главната сграда се сдобива с осем двойни стаи, хол, трапезария и лятно кафене.

Основният стремеж на дизайнерите е свързан с удобството на посетителите, които да могат да се почувстват веднага като у дома си. По тази причина интериорът включва мебелировка във винтидж стил и декор, напомнящ на морето.

Помислено е, впрочем, и за романтиците  – едната от спалните е разположена навън – под звездното небе: „Ако нощта е ясна, ще можете да видите и блещукането на далечния датски фар.“ – разяснява основателят на бюрото Ерик Нисен Йохансен пред Business Insider.

Pater Noster ще окуражава гостите не само да проучат Хамнескер и близките до него острови, но и сами да си ловят морски обитатели, които после да приготвят за вечеря. По всичко личи, че идеята за луксозната почивка отдавна се е видоизменила, коментира Йохансен.

Локализацията на острова.

Цената за една нощувка започва от 560 долара на човек, към която съответно са добавени транспорт, домашно приготвена закуска (хляб, печива, конфитюр), вечерите с прясно уловени стриди, омари и изискано шампанско, и пълните с морска вода външни джакузита.