Инвестиция в затвор разклати музея LACMA

LACMA е най-големият музей за изобразително изкуство в западните Съединени щати. Намира се в Лос Анджелис и разполага с колекции, в които са събрани над 142 000 картини и скулптури, създавани в период от 6000 години по всички краища на света. В LACMA са изложени и редица експериментаторски работи – инсталации, видеа от пърформански, тъй като това е форма, с която музеят се стреми да ангажира нова публика.

 

Изложба на Дейвид Хокни в LACMA.

Но ето че дойде изненадваща новина – Том Горъс, член на управителния съвет на LACMA е подал оставка, след като е бил призован от граждани – редовни посетители на Музея да го направи.

Причината – инвестиция на финансовата компания, която управлява, в Securus Technologies – фирма, разследвана за начина, по който поддържа телефонните услуги в американски затвори. Така след близо 15 години работа в полза на LACMA Том Горъс се оттегля.

На сайта на компанията си Platinum Equity Горъс е публикувал отворено писмо до директора на LACMA – Майкъл Говън.

Том Горъс.

„Работата ми, свързана със Securus Technologies, се състои в това, че съм се ангажирал да реформирам бизнес практиките им. В същото време отчитам, че в публичното пространство са се създали различни настроения и че тази ми дейност хвърля сянка на съмнение върху принципите и ценностите на LACMA. Ето защо взимам решение да се оттегля от управителния съвет на музея. Гарантирам, че ще продължа с енергичност и страст да реформирам Securus.“

От писмото става ясно още, че Platinum Equity – компанията на Том Горъс – е купила преди няколко години Securus Techologies за 1.6 милиарда долара. Тази фирма обаче е разследвана от Федералната комисия по комуникациите по обвинения, че предоставя телефонни услуги в затворите на необосновано високи цени. Освен това през 2018 г. New York Times публикува разследване, в което се твърди, че Securus Techologies подслушва телефонни разговори, без съдебно разпореждане. (От компанията твърдят обратното – че всичките им действия са законни.)

Телефон на Securus Technologies в затвор.

В същото време настояващите за оттеглянето на Том Горъс – казват, че човек „печелещ от затвора“, няма право да участва във формирането на политиките на музея, още повече, че според тях той „умишлено се е възползвал от лишените от свобода най-уязвими американски граждани – афроамериканци и латиноси“.

Том Горъс не е първият и единствен член на управителен съвет на голям американски музей, подложен на критика заради бизнеса си. Но подобни обществени реакции рядко са водели до оставки.

Запомнящ се е случаят с Уорън Б. Кандерс, който напуска управителния съвет на Whitney Museum през 2019 г., след като стана ясно, че притежава Safariland – компания в сферата на отбранителната индустрия, произвеждаща сълзотворен газ, използван на границата между САЩ и Мексико. Срещу Лари Финк, член на управителния съвет на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, също имаше критични гласове, тъй като компанията му инвестирала в изграждането на частни затвори. Той бе призован да се откаже публично от подобни дейности.

Майкъл Говън – директорът на LACMA, снимал се пред сградата на музея.

След като оставката на Том Горъс бе приета, директорът на LACMA му благодари за щедростта през изминалите години и за това, че се оттегля от престижната позиция. „Това е жест на подкрепа към музея – изчиства и най-малката сянка на съмнение, хвърлена върху неговия имидж“ – подчерта директорът Майкъл Говън.