„Чакам прошката на боговете” – канадска туристка върна артефакти, откраднати от Помпей

Жителка на Канада реши да се отърве от проклятието, с което според нея се сдобила след посещението си в Помпей през 2005-а. Тогава Никол била около 20 –годишна и похитила от руините няколко артефакта. А преди дни ги върна обратно, убедена, че те са й навлекли само нещастия, съобщава The Guardian. Никол изпратила на в музейно-археологическия комплекс колет, в който имало два мозаечни модула, парчета от антична амфора и късчета керамика. В придружаващото писмо жената заявява, че всички тези предмети са й донесли множество беди, включително рак на гърдата и финансови проблеми. „Моля, вземете си ги обратно, те носят нещастие”, се казва в посланието.

 

По думите на канадката, похищавайки музейните артефакти, тя искала да стане притежателка на късчета история, каквито „не би могъл да има никой друг”, но „те имат твърде много негативна енергия, свързани с това място на разрушения”.  Накрая Никол споделя, че е научила урока си и „чака прошка от боговете”.

В пратката имало и камъни, откраднати през същата 2005-а от други граждани на Канада. „Ние ги взехме, без да помислим за болките и страданията, които са преживели тези бедни души при изригването на Везувий и мъчителната си смърт, – разкайват се похитителите. – Съжаляваме и молим за прошка за ужасната ни постъпка. Нека душите им почиват в мир”.

Канадците върнали артефактите, далеч не са първите, които изпращат в Помпей откраднати късчета мозайка, парчета керамика или отломки от статуи. През 2015-а един от пазителите на музея Масимо Осана разказа пред журналисти, че вече са получили не по-малко от сто пратки с откраднати предмети. В придружаващите писма туристите се оплаквали, че те са им донесли само проблеми.

„Едни пишат, че похитените отломки са им причинили поредица от нещастия, – казва Масимо Осана пред Corriere Della Serra. – По думите им те могат да изброят всичките си семейни проблеми, започнали с кражбата  от Помпей”. Впрочем той признава, че някои връщат откраднатото просто от чувство на срам. И разказва за жителка на Великобритания, която изпратила мозаечен модул, откраднат от родителите й през 70-те години на ХХ век. Тя написала, че го е наследила след смъртта им и решила да го изпрати обратно в Помпей. „Моля, да не ги съдите много строго, – казва в посланието си подателката. – Тогава времената са били други”.

Масимо Осана съобщава пред изданието, че обмисля да организира изложба на откраднатите предмети. „Не защото са толкова интересни или ценни – признава той. – Такива по-скоро са придружаващите ги послания”.

Подобна идея Осана споделя и година по-рано пред изданието Il Mesaggero. По онова време голямата новина е постъпката на друга гражданка на Канада. Тя върнала в Помпей предмет, който задигнала 50 години по-рано, по време на медения си месец. Тогава пазителят на археологическия комплекс споделя и, че не всички върнати предмети са без особена стойност. Той съобщава, че фрагмента от фреска, откраднат през 80-те години на ХХ в., който върнал един турист, се оказал необходим при реставрирането на Дома на градинаря.

Впрочем, отломки не само се връщат, но и продължават да се крадат. През 2018-а французин бе глобен с 200 евро, след залавянето му на местопрестъплението. В раницата на 52-годишния турист, когото охранителите спрели заради странното му поведение, се оказали 13 фрагмента от теракота и късчета мрамор.

Французинът и спътничката му обяснили на пазителите на реда, че нямали лоши намерения, просто искали да си вземат сувенир за вкъщи, защото били „очаровани от археологическата история на Помпей”.

През 2015-а в кражба бе уличен 16-годишен нидерландец, който обяснил на полицаите, че смятал да продаде откраднатите парчета керамика в ЕBay, за да спечели пари за нов iPhone. Предприемчивият крадец бил предаден в ръцете на разярената му майка, която не знаела за плановете на сина си.