Бутиков хотел в Мексико ви кани на нощувка в бъчва и текила на корем

Някои хора могат и да си мечтаят да живеят в шоколадова къща, но за любителите на алкохолната напитка вече има решение. Името му е Matices Hotel de Barricas и се намира в мексиканския град Текила – столицата на едноименното питие. Разказваме ви какво предлага този бутиков хотел.

 

Живописното градче Сантяго де Текила се намира в днешния щат Халиско и е основано на 15-ти април, 1530 година, по заповед на францисканския монах отец Хуан Калеро. Седемдесет години по-късно Педро Санчес де Тагле създава първата дестилерия за прословутата напитка, която се произвежда от растението синьо агаве.

Центърът на Текила.

Преди този заветен момент Agave tequilana (латинското наименование на цветето) била позната на месното население, което я консумирало заради високото ѝ съдържание на захари и лечебните ѝ свойства. Затова не е учудващо, че бутиковият хотел разполага и със собствена дестилерия. Впрочем етимологията на течността е свързана с индианския език науатъл, на който „tequitl“ означава „работа“ или „търговия“, а „tlan“ – „място“.

Hotel de Barricas и заобикалящите го поля от синьо агаве (Agave tequilana).

Matices предлага на своите скъпи гости уникалната възможност да отседнат в огромни барели, превърнати в уютни стаи, които освен това са заобиколени от полета със синьо агаве. Но освен 30-те барела, на разположение на посетителите са и 4 стандартни Silver King спални.

Silver King спалня.

Но не се подвеждайте заради пустинната околност, защото всяка стая е оборудвана с всички стандартни удоволствия на хотел: плазмен телевизор, климатик, халати, минибар и частно джакузи в барела Extra Aged. Цените за нощувка в спалните от тип Silver King и Extra Aged започват от 3950 мексикански песа (около 300 лева).

Интериорът на спалня в някоя от бъчвите.

La Cofradía е името на дестилерията, която не само стопанисва хотела, но и произвежда близо 15 хил. литра собствена текила дневно. Затова за феновете на силната течност се организират специални обиколки из фабриката и им се предоставя уникалната възможност да научат всичко за дестилационния процес. А за допълнително знания най-любознателните могат да се отбият в прилежащия към комплекса музей или механата La Taberna del Cofrade. Между другото, дегустациите също са включени в обиколката.

Механата La Taberna del Cofrade.

Интересното при механата е, че се намира на почти пет метра под земята, а интериорът ѝ наподобява много на килер в средновековен замък, в чиито изби ценната напитка се съхранява в бъчви, изработени от мангово дърво. Апропо, освен възможността за покупка на алкохол от самата дестилерия, може също така да създадете собствен дизайн на бутилката си в ателието за керамика на La Cofradía.

Текилата на La Cofradía и част от избите.

Неслучайно мисията на Matices Hotel de Barricas е „каним ви да станете част от дестилационния път на прочутата напитка, смесвайки алхимията на текилата с човешките сетива“.