София Филм Фест на четвърт век!

„Щом го виждаш – има го!“ – тези думи ще чуете като задкадров глас (младежът е Йосиф Зашев, режисьор на рекламните клипчета Филип Морозов) на фона на еднорог, седнал на един ред пред вас в тъмен киносалон.

 

„Щом сте видели еднорога, значи може да си намислите желание и то ще се сбъдне“  – казват от екипа на 25-ия международен филмов фестивал София Филм Фест, чиято програма бе официално представена в Дома на киното точно днес – на 25 февруари. Повечето от присъстващите мижат и си пожелават нещо лично, но общото желание е киносалоните да са пълни, филмите – гледани с интерес, а датата 11 март – началото на фестивала – да дойде по-бързо.

Стефан Китанов.

А защо фестивалът е анонсиран толкова по-рано? Защото Стефан Китанов няма търпение да предизвика интереса ви към юбилейното издание на филмовия фестивал, който започва през далечната 1997 г. като Мюзик Филм Фест, но претърпява развитие и се превръща в единствения български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни фестивала за световната филмова индустрия. Освен това София Филм Фест бе първият кинофестивал в света, който миналата година бе отложен заради пандемията. За това сега той е очакван с нетърпение и по време на пресконференцията получи множество пожелания да повлече след себе си провеждането на още стотици кинофестивали по света и да отпуши творческата енергия на милионите творци, останали без всякакъв контакт с публиката си.

Какво да очакват киноманите

Теодосий Спасов.

Официалното откриване на 25-ия София Филм Фест е на 11 март в Зала 1 на НДК с филма на Камен Калев – „Февруари“. Той е представен в Works in Progress в програмата на 17-ия София Мийтингс 2020 и получава заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020. На церемонията по откриването ще бъде връчена и Наградата на София на Столичната община на Теодосий Спасов за неговия принос към изкуството на киното и музиката. Теодосий Спасов работи с Енио Мориконе, Карло Селиото. Негова е музиката към филми като „Граница“ (1994) на Христиан Ночев и Илиян Симеонов, „Гори, гори, огънче“ (1994) на Румяна Петкова, „Следвай ме“ (2003) на Дочо Боджаков, „Докато Ая спеше“ (2016) на Цветодар Марков и други.

Джафар Панахи.

Ще има и още един носител на Наградата на София. Това е иранският режисьор Джафар Панахи. Той е носител е на награди като „Златен лъв“, „Златна мечка“, „Сребърна мечка“, „Златен леопард“ и още десетки престижни международни отличия.

Поради пандемията София Филм Фест ще се състои в две части. Основният фестивал е в традиционния си период през март (от 11 до 31 март), като филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн (в партньорство с водещата в света платформа за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72) и в киносалони при спазване на всички противоепидемични мерки. Международните гости също ще бъдат включвани онлайн, но в киносалоните.

Вим Вендерс.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

По-късно през годината (през септември) ще бъде специалното издание на 25-ия фестивал, в което на фокус ще бъдат филми, представени от плеяда световни кинотворци, повечето от тях носители на Наградата на София на Столична община. Става дума за имена като Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Майкъл Пейлин, Данис Танович, Тони Палмър, Роман Балаян.

Теодор Ушев.

За 19-и път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, с парична премия от 7000 евро.  Начело на Международното жури ще застане Теодор Ушев – най-влиятелният аниматор в света за последните 25 години, според международна анкета на престижния анимационен фестивал в Лерида (Animac). Член на журито ще бъде и Светла Цоцоркова, режисьор на „Сестра“ – филма-победител в Международния конкурс на 24-тия СФФ. Другите трима участници в журито са руският режисьор Иля Хржановски, унгарският режисьор, актьор и продуцент Саболч Хайду и македонската актриса Наташа Петрович.

Кадър от „Уроци по немски“.

В рамките на конкурсната програма ще може да видите: „Петя на моята Петя“ („Petya of My Petya”) – България, режисьор Александър Косев;  „Разлом“ („Ravine”) – Унгария, режисьор Балаш Краснахоркай;  „Уроци по немски“ („German Lessons”) – България-Германия, режисьор Павел Г. Веснаков;  „Черната котка“ („The Black Cat“) – Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини; „Шоуто на Джемил“ („The Cemil Show”) – Турция, режисьор Баръш Сархан;  „Шпагат“ (Grand Écart) – Швейцария, режисьор Кристиан Йоханес Кох.

В Балканския конкурс сред избраните филми са: „Главни букви“ („Uppercase Print“) – Румъния, режисьор Раду Жуде; „Жив човек“ („The Living Man“) – Сърбия-Германия-България, режисьор Олег Новкович; „Концентрирай се, бабо“ („Focus, Grandma”) – Босна и Херцеговина-Турция, режисьор Пиер Жалица; „Призраци“ („Ghosts”) – Франция-Турция-Катар, режисьор Азра Дениз Окяй; „Февруари“ („February”) – България-Франция, режисьор Камен Калев; „Ябълки“ („Apples“) – Гърция-Полша-Словения, режисьор Христос Нику.


Сред новите български заглавия ще може да видите „Житие“ на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец; „Блаженият“ на Станимир Трифонов; „Рая на Данте“ на Димитър Радев; „Сбогом, Джони“ на Константин Буров.

Голямото събитие на София Филм Фест ще е възможността да гледате в нов реставриран вид над 2-часовия „Ханът и империята“ на Людмил Стайков. Припомняме, че в миналото съкратен вариант на трилогията се появи и като холивудска продукция.