ООН: Наталия Водянова ще защитава правата на жените

Преди броени дни се разбра, че на руския супермодел Наталия Водянова ѝ е оказана голяма чест – да стане посланик на добра воля на ООН. Разказваме ви в какво ще се състои новата й работа.

 

Модел, актриса, филантроп и основателка (през 2004 г.) на руската организация с нестопанска цел „Обнажённые сердца“ („Голи сърца“), сега Наталия Водянова се присъединява към американската актриса Ашли Джъд и към съпругата на принц Фредерик Датски – Мери Доналдсън към Фонда на ООН за населението (UNFPA). Неговата цел е да пропагандира и защитава правото на всяка жена, мъж и дете да се радват на здравословен начин на живот и да се ползват от него с равни права.

От този момент насетне 38-годишната красавица, която вече е номинирана и за посланик на добра воля на ООН, ще се занимава с въпросите, засягащи сексуалното и репродуктивното здраве. Част от новите ѝ задачи ще включват и борбата с предразсъдъците спрямо женското тяло.

Наталия е сред най-известните и добре платени фотомодели в света.

Отношението на обществото към женското здраве и менструацията достатъчно дълго време беше тема табу. Ето защо е нужно да предефинираме в културен план онова, което досега се смяташе за нормално.“ – споделя Наталия Водянова чрез видеоконферентна връзка от Париж.

Доктор Наталия Канем.

Цикълът е нормална функция на тялото. И като посланичка на добра воля на UNFPA искам да създам свят, където в бъдеще да няма нужда подобни неща да се обясняват.“ – обобщава майката на пет деца. Думите ѝ се подкрепят и от изпълнителния директор на организацията, д-р Наталия Канем. Според нея е смешно, а дори и трагично такива напълно естествени неща да карат момичетата да се чувстват толкова изолирани, самотни и виновни.

Наталия със сегашния си втори съпруг – Антоан Арно – син на Бернар Арно, собственик на трансконтиненталната компания LVMH.

Част от неотдавнашни проучвания показват, че в Африка все още се гледа с лошо око на всяко момиче (едно на десет), което не посещава училищните занятия заради менструация. Наред с това в Непал традицията Чхаупади, която въпреки отмяната ѝ преди 16 години все още се е запазила в някои райони, изцяло изключва нежния пол от всякакви семейни и обществени дейности, докато не спре да е в цикъл.