Съботно-неделните предложения – с дъх на усмихнати мартенички

Този уикенд (27-28 февруари) е последният преди 1 март – празникът на мартениците и пролетта. За това и предложенията ни са изцяло тематични с едно изключение, с което и започваме.

 

 

„Хитър Петър” в Дом на културата „Средец”

Дали Хитър Петър – традиционният герой от българския фолклор, за когото от близо 400 години насам се разказват забавни истории по всички краища на България – си е връзвал мартеничка, няма оставени никакви писмени доказателства. Но това не пречи в събота (27 февруари), от 17.00 часа да отидете да гледате спектакъла „Хитър Петър”, като част от „подгряването” за празника на Баба Марта. Това е авторски спектакъл на Павел Емилов и Красимира Методиева, като в него участват и Павел Емилов и Давид Крумов. На сцената те ще ви разкажат за шегите и хитринките на Хитър Петър, който успява да постави на мястото не само Настрадин Ходжа, но и един страшен и голям великан, когото надхитря с парче сирене.

 

Мартеници с детелинки

Вероятно си мислите, че Хитър Петър е успял да се справи с великана, защото си е роден с късмет. Както казва една народна поговорка: „Роди ме, мамо, с късмет, па ме хвърли на смет!” Възможно е да сте прави, а както е добре известно всяка четирилистна детелинка носи късмет. Затова се възползвайте от събитието, организирано от АБВГД – Център за неформално образование. Там, в неделя (28 февруари, от 16.00 часа), в последния ден преди Баба Марта, родители и дечица над 4-годишна възраст ще могат да се съберат за чаша горещ шоколад и да измайсторят страхотни подаръци за семейството. Комплектът с мартеничката включва и семенца от детелина за засаждане. Ще е опаковано красиво, за да бъде най-свежият пролетен подарък опаковка, изработено от децата.

 

Хрупкави мартенички

Има едно поверие, че да сънуваш как ядеш, не е на хубаво – ще си изядеш късмета. Но от Ателие „Галерия Творилница” в софийския квартал Разсадника – Коньовица, не се страхуват от това да ви предложат да схрускате някой и друг късмет. Те изработват с много внимание и усмивки вкусни и хрупкави мартенички, с които да уважите и изненадате обичаните от вас хора. Но се заредете с търпение – кулинарната работилничка продължава цели два часа.

 

Работилница за мартеници в Стария град в Пловдив

В Стария Пловдив отваря работилница за мартеници. През уикенда от 10.00 часа до 16.00 часа в къща „Стамболян”, а и в други прекрасни кътчета в Стария град ще може да заплетете красиви мартеници и да присъствате на демонстрации по ръчно издухване на стъклени изделия и тяхната декорация. Ще може да видите изнесена работилница, в която работят моделиери на мартеници от ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“. Те ще ви демонстрират ръчно плетиво на уникални мартеници, а художник-декораторите сред тях ще ви покажат как се създават вълшебства върху керамични плочки. Майстор Иван Станев ще ви разкрие тайната как обикновена стъклена тръба може да се превърне в цвете – символ на пролетта.

Затова, майна, не се колебайте, грабвайте раниците, хващайте влака и посрещнете Баба Марта в Стария град в Пловдив.