Какво е бъдещето на „Пале Бюл“ – гордостта на Пиер Карден

Миналата година ни напусна големият моделиер Пиер Карден, но още нищо не е известно за съдбата на любимия му имот – „Пале Бюл“ (Palais Bulles). Ето какво се знае до този момент:

 

Френската Ривиера може и да е сред най-луксозните места на земята, но нищо не може да се сравни с „Пале Бюл“ – „Дворецът на балончетата“. Архитектурният шедьовър се откроява с екстравагантния си и еклектичен дизайн и се намира в Теул-сюр-Мер до Кан. Построен е през 1975-а от талантливия унгарски архитект Анти Ловаг, но чак през 1991-а е купен от самия Пиер Карден. А какво ще се случи с „Пале Бюл“ след смъртта на прочутия французин?

Въпреки че през 2017 г. бе пуснат в продажба срещу сериозната сума от 420 млн. долара, до този момент интересната къща все още търси своя нов собственик. Още повече, че брокерът Майкъл Зинграф от Christie’s International Real Estate отказа да коментира пред Architectural Digest дали бижуто на моделиера все още се продава. Впрочем, това е най-скъпият недвижим имот в цяла Европа.

Домът, който се шири върху площ от 13 хил. кв. м., има 29 стаи (10 от които спални) и 11 бани. Но това, което впечатлява най-много, е външният аудиториум с капацитет от 500 места.

Прочутият аудиториум на „Пале Бюл“.

В интерес на истината, моделиерът – футурист и бивш стопанин на „Пале Бюл“ никога не е живял в него; пространството винаги се е използвало за развлекателни цели: модни ревюта и снимки, а ваканционни групи са го наемали срещу 33 хил. долара на ден.

Притежаването му не е само въпрос на пари“ – коментира през 2017-а Зинграф пред The New York Times. – „Великолепният палат има нужда от някого, който да се влюби в него, някой, който споделя и разбира визията на мосю Карден.“

Снимка на Пиер Карден, позиращ до един от басейните на „Пале Бюл“ през 2003 година.

„Пале Бюл“ е не само произведение на изкуството, но и идеалното място за бягство от ежедневието: „Това местенце се превърна в моето райско кътче. Неговите отделни структурни елементи, своеобразни клетки, отдавна отразяват творческите ми виждания. Това е преди всичко музей, където мога да се възхищавам от творбите на съвременни дизайнери и художници.“ – споделя преди време Пиер Карден.

Модели на Dior дефилират в „Пале Бюл“ през 2016 година.

Любопитно е да се спомене, че за Анти Ловаг „Пале Бюл“ е бил най-вече архитектурен експеримент – „форма на игра – спонтанна, весела и пълна с изненади“. Още повече, че за унгареца правите линии не са били нищо повече освен „агресия срещу природата“.

Архитектът на „Пале Бюл“ – Анти Ловаг.

А какво вещае съдбата за „Пале Бюл“? Все още никой не знае, дори и Хю Уейд-Джонс, управляващият директор на британския ипотечен брокераж Enness Global Mortgages.