Да живописваш по време на пандемия

Българският художник Димитров Петров даде своя принос да направи трудните времена по време на пандемията по-цветни и жизнерадостни. В столичната галерия „Средец“ до днес висяха картините му, подредени в изложбата „Живопис“. Картините са създадени по време на пандемията, като за финансирането на целия художествен процес Петров е получил подкрепа от „Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“. Изложбата на Петров представлява изследване на „нематериалните измерения на действителността“. Ето накратко какво се има предвид под този сложен експеримент.

 

Мисълта за опасния коронавирус винаги може да бъде изтласкана и „замазана“, когато мислите за дома, лятото и плажа.

Когато прекрачите лилавата линия на страха – преболедувате болестта или се научите да живеете с нея, може да очаквате, че пред погледа ви ще се реят само люякови и вишневи градини.

По време на пандемията едно от малкото хубави неща бе, че имахме повече време да прекараме у дома – да помислим как да направим обстановката вкъщи по-уютна.

Дори и да сме загубили скъп човек по време на пандемията, между него и нас, има една стълбичка – мисълта за него и благодарността, че е бил част от живота ни.

Художникът Димитър Петров е роден в Кюстендил през 1969 година. Завършва Националната художествена академия, специалност „Стенопис“ през 1996 година. През 2000 г. прави едногодишен творчески престой в Индия. През 2010 г. специализира в „Сите Ентернасионал дез ар“ – Париж. Но в картините си, както сам признава, рисува кюстендилското Краище, Осоговската планина и Северозападна Рила.