След доста проблеми и препятствия – книгите на братя Миладинови най-сетне пристигнаха в Скопие

Благородното дело на родолюбеца Виктор Стоянов най-накрая бе възнаградено! Преди броени дни 920 бройки от „Български народни песни“ на братя Миладинови успяха да достигнат до културния ни център в Република Северна Македония. Ето за какво става дума:

 

Както неотдавна Banker Special писа – https://special.bg/blagorodna-kauza-sanarodnitsite-ni-v-severna-makedoniya-s-trud-na-bratya-miladinovi/ , 29-годишният българин и патриот Виктор Стоянов реши да зарадва и запознае сънародниците ни в съседната държава с оригиналния труд на двамата именити братя.

Скопие.

За жалост, преди седмица македонските власти се опитаха да арестуват доставчиците и да конфискуват ценните книги. Причината се крие във факта, че братя Миладинови са се самоопределяли като българи, а фолклорните песни, които са събрали и записали от всички населени с българи земи, са ги съхранили под името „Български народни песни“.

Но не си мислете, че гражданите на Северна Македония не са запознати с благородното дело на Константин и Димитър Миладинови, напротив. Но истината е, че оригиналният им труд е бил доста цензуриран през десетилетията. Например, вместо „Български народни песни“, заглавието било сменено със „Зборник на народни песни“, а етнонимите като „бугарин/бугарка“ – за които се пее в „Биляна платно белеше“ – изцяло липсват. В същото време македонските власти упрекват българските, че именно те се опиват да фалшифицират наследството на братя Миладинови.

Парламентът на Северна Македония.

В резултат обаче на развихрилия се международен скандал и проблемите с бъдещото членство на Република Северна Македония в Европейския съюз, благородната мисия на Виктор Стоянов и неговите колеги най-накрая получи „зелена светлина“ от съседката ни. Сборниците бяха натоварени отново в бус и потеглиха към Република Северна Македония, където ще достигнат до нашите сънародници, които се чувстват и самоопределят като българи.

Вече имаме утвърден модел, по който можем да даряваме книги на многото желаещи наши братя в Северна Македония, които искат да четат български книги.“ – споделя с радост Виктор.