Благородна кауза: Сънародниците ни в Северна Македония с труд на братя Миладинови

Докато светът около нас бива всекидневно заливан от политически спорове, военни конфликти, икономически крахове и противоепидемични мерки, една благородна и патриотична инициатива ще зарадва над хиляда наши сънародници в Република Северна Македония. Разказваме ви за добрата постъпка на Виктор Стоянов, който даде специално интервю за читателите на Banker Special.

 

На всички ни е ясно какво се случва днес с отношенията между Република България и Република Северна Македония. Без значение дали те са политически или исторически. Но в целия този хаос нашите сънародници с българско самосъзнание продължават да пазят родовата памет в бившата югославска република, устоявайки на натиска на някогашния политически елит.

Константин (1830-1862) и Димитър Миладинови (1810-1862).

Ето защо неотдавна бе стартирана дарителска кампания, чиято цел е свързана с изпращането на 1000 броя фототипни издания на вечния труд на Димитър и Константин Миладинови – „Български народни песни“. Да припомним, че заветното дело на братята-родолюбци е свързано със събирането и записването на български фолклорни песни от всички места, населявани от българи: от Тулча (днес в Румъния) до Одрин, от Бургас до Охрид, от Осиек (Хърватия) до Воден (днешна Северна Гърция).

Целта бе достигната – за 8 дни бяха събрани повече от необходимите 4850 лв. – общо 5840 лв., както съобщават от „Спомени отъ Царство България“ чрез публикация във Facebook страницата си. Освен това става ясно, че в каузата участват и други групи като „Изпрати българска книга в Македония“, „Vlacho-Bulgar Community“ и „Royal Bulgaria in Colour/ Царство България въ цвѣтъ“.

За тези от вас, които не са запознати с делото на неправителствената организация „Спомени отъ Царство България“, идеята на Facebook групата е да споделя интересни ретро фотографии от времето на Третото българско царство, като текстовете към тях са изписвани на стария правопис, отпреди езиковата реформа на 27-ми февруари 1945 година. Затова не се чудете, че освен употребата на ер голям и ер малък в края на думите се срещат и буквите Ѣ (ят) и ѫ (голям юс). Страницата е вече харесана от повече от 48 хил. души.

Виктор Стоянов.

А ето какво сподели инициаторът на кампанията – Виктор Стоянов – пред списание „Banker Special“:

 

Представете се с няколко думи.

– Виктор Стоянов, на 29 години, български гражданин – патриот. По професия – търговец на валути.

– Какво ви мотивира да започнете инициативата?

– Организирам инициативи, с идеята те да обединят българския народ в действия като тези с изпращането на книги до българите в Македония („Изпрати българска книга в Македония“).

Корицата на страницата на Виктор Стоянов във Facebook.

 

– Как се случи вашето сътрудничеството със „Спомени отъ Царство България“?

– Случи се така, че едно от момчетата, което администрира страницата „Спомени оть Царство България“, се оказа и част от издателство „Еделвайс“ и оттам първоначално дариха 55 хубави книги. Това са исторически съчинения на генерал Никола Жеков – много ценни трудове, подходящи за българите в Македония и за хората, които имат добро отношение към България. Така те ще имат възможност да прочетат неща, които не се учат в училище и масово хората не ги знаят. Книгите, които издателство „Еделвайс“ дариха, са предимно за Първата световна война, по-конкретно за войните за национално обединение на българския народ. Това е една изключителна интересна тема за хората в Македония. Оттам тръгна сътрудничеството ми с тях и вече успешно осъществяваме първата ни обща инициатива. Тя е да се отпечата във фототипен (оригинален) вид „Български народни песни“ от братя Миладинови, издадена през 1861 г. в Загреб.

– Как и къде ще бъдат доставени книгите в Северна Македония? Персонално или се доставят на едно място, откъдето вече се раздават?

– Персонално. Всяка една книга ще бъде дадена лично на човек в Македония, който я е поискал. Понеже това е много ценен труд, а хората са помогнали идеята ни да се реализира, ние имаме категоричното желание – книгите да попаднат в добри ръце – най-вече да стигнат до хората в Македония… Колкото са книгите, толкова семейства ще ги получат – вече тече предварително записване. Правят се списъци, аз ги организирам.


– Тъй като сте събрали 1000 лева над предвидената сума, в какво планирате да ги вложите?

– Така се получи, че за кратко време хората дариха пари и събрахме над нужната сума. Вероятно ще отпечатаме около 1300 сборника. Но ще уточним това допълнително в пост.

 

– С коя българска песен от събраните от братя Миладинови бихте поздравили нашите читатели?

– С „Биляна платно белеше“. Тази песен е много популярна в България и в Македония. Всеки българин я знае, всеки българин я е пял или повечето от вашите читатели. Така че нека да бъдат поздравени с тази песен от мене. Нека да бъдат горди българи, да се радват, че са се родили българи, защото това е дар от Бога. Да бъдат здрави и винаги да отстояват българската култура с действия – толкова, колкото им позволяват силите и възможностите! Където и да се намират. Тъй като българската нация и култура са вековни, те трябва да бъдат не само запазвани, но и развивани занапред, както са правили нашите предци и много съвременници.

А ето го поздравът за нашите читатели  https://www.youtube.com/watch?v=ASqDLMIAplY .

Виктор Стоянов разкри и че за дарителите ще бъде предвидена по една бройка от „Български народни песни“, за да им остане за спомен заедно с грамота за дарение. Не на последно място Стоянов ни увери, че подобни инициативи ще има и занапред, за да може българската култура отново и отново да се връща в Македония, въпреки действията или липсата на такива от страна на институции – като Македонската академия на науките, например.